Devet stradalničkih i braniteljskih udruga protiv dodjele „Kunama“ dvorane u Domu hrvatskih branitelja

1215 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30. ožujka 2022. – Devet stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Nove Gradiške sazvalo je danas konferenciju za medije na kojoj su njihovi predstavnici iznijeli razloge zbog kojih se ne slažu da se Velika dvorana u Domu hrvatskih branitelja , koja je, kako kažu, bila  predviđena za Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima,  od strane gradonačelnika Vinka Grgića dodijeli u zakup, kako navode u pozivu,  povlaštenoj udruzi. 

              Iako to ne navode u pozivu radi se o Udruzi  veterana 3. gardijske brigade HV-e „Kune“. Njen predsjednik Dražen Rossi došao je  konferenciju za medije ali ju je napustio nakon što je to od njega zatražio prof. Ante Vukšić, koji je  vodio konferenciju i u ime  svih udruga obrazložio njihove stavove i zaključke

 

Prof Ante Vukšić: Za natječaj nismo čuli 

-Uoči Božića 2021. godine pričalo se među braniteljima da će veliku dvoranu u Domu hrvatskih branitelja gradonačelnik dati Udruzi  veterana 3. gardijske brigade „Kune“. Bili smo pomalo zaprepašteni i ogorčeni pa smo napisali dopis i uputili ga gradonačelniku. 

    Obrazložili smo da je to dvorana koja odlukom predstavnika udruga, gradonačelnika Željka Bigovića  i njegove zamjenica Ljljane Lukačević, dana na korištenje svim udrugama pa i Udruzi 3. gardijske brigade „Kune“. Dvoranu smo koristili za razne sastanke, tribine i ostale potrebe. Nismo mogli vjerovati  da  je nama netko zajedničku i  neophodnu dvoranu  mogao oduzeti i dati je jednoj udruzi. Iznenadili smo se kada smo čuli da je ona ipak dana i da je bio raspisan natječaj za koji mi iz ovih 9 udruga nismo čuli.  Natječaj je nepravedan i nemoralan jer ne možete oduzeti dvoranu većini udruga i dati samo jednoj.  Udruga 3. gardijske brigade „Kune“ je imala prostor sa Udrugom branitelja 121. brigade. Moram reći da postoje prostorije u kojima djeluju i po tri udruge. Odnosi su  korektni i nema nikakvih problema.

 

Osveta i kazna zbog ćiriličnih ploča                            

    Kada je otvoren ovaj dom, a otvoren je u vrijeme gradonačelnika Željka Bigovića, zaključeno je da dok se ne iseli Arhiv  veliku dvoranu koriste sve udruge, a kada se iseli  da ona postane Spomen soba  posvećena poginulim hrvatskim braniteljima – u spomen na   260  momaka,  nečijih prijatelja, očeva, muževa,  braće i sestara. Gradonačelnik ju  je ugovorom koji je nepravedan i nemoralan dao  veteranima  3. gardijske brigade „Kune“. Postavlja se pitanje zbog čega je on to napravio. Naš zaključak je da je to osveta, da je to kazna nama koji smo bili neposlušni, a vezano je za postavljanje onih ćiriličnih ploča protiv kojih smo mi s pravom ustali  jer tim pločama se na leđa hrvatskog naroda za vijeke vjekova stavlja stigma, krivica da smo mi zločinački narod. I na grad Novu Gradišku se stavlja stigma da je to zločinački grad. Evo primjera iz Domovinskog rata. U Varošu je u sudaru između vojnog kamiona i privatnog auta poginulo petero ljudi. Udruge Dokumenta i Veritas  su tragediju te obitelji i poginulih ljudi u Varošu   smjestili u Novu  Gradišku. Indirektno su Novu Gradišku proglasili zločinačkim gradom.  Ispada da su ih ubili Novogradiščani. Mi smo duboko uvjereni da smo bili u pravu u odnosu prema tim pločama, jer zašto bi mi dopustili  da neto na račun hrvatskog naroda iznosi takve stavove. Bili smo jedinstveni i 9 naših udruga je odbacilo  taj njihov čin. Jedino Udruga   veterana 3. gardijske brigade „Kune“ je podržala Grad i Pravoslavnu crkvu jer je to bilo u njihovoj režiji. Jedino, moram priznati, veterani 3. gardijske brigade su  tražili da umjesto ćirilice tekst bude napisan latinicom. Postavljam pitanje, ako vas netko nazove zločincem i to napiše na latinici ili ćirilici, svejedno je. Mi smo bili kompletno protiv ploče.  Što će nama ta ploča, te ploče, jer ako  budemo popločavali tamo gdje su bili zločini onda od tih ploča nećemo moći  ni hodati.   Mi smo sto posto u pravu i uvjereni smo da smo pravilno postupili, a možemo se pozvati i na odluku, za to ste vjerojatno čuli, Europskog parlamenta  od 9. ožujka ove godine koji  je donio Rezoluciju u kojoj osuđuje djelovanje Srpske pravoslavne crkve u jugoistočnoj Europi, a njeno djelovanje  je okarakterizirano kao realizacija onog njihovog poznatog programa Srpskog sveta, ili u prijevodu velike Srbije, po uzoru što danas rade veliko Rusi  i Srpska pravoslavna crkva sa ovom velikoruskom agresijom sve u cilju stvaranja njihovog Ruskog sveta. 

 

Prodali se za judine škude              

    Na kraju postavljam piranje gradonačelniku što je za njega veći prioritet, devet udruga na jednoj strani ili jedna jedina udruga  na drugoj strani koja je osnovana 2016. godine, a naše udruge gotovo sve su utemeljene u Domovinskom ratu.  Moja udruga, Udruga roditelja djeluje od 1994. godine, 28 godina bez ikakvih problema, a tako djeluju i ostale udruge. 

  Što je gradonačelnik s ovim činom napravio ? On je samo produbio jaz između ovih 9 udruga i ove jedne jedine udruge. Da li je to cilj i da li je to dobro za opću sigurnost, ne samo ovdje u gradu, nego općenito. Ispada da su veterani  3. gardijske brigade dobili dar i mogli bi ga nazvati da su se prodali za judine škude. 

 

 Udruga roditelja poginulih branitelja će iseliti iz Doma hrvatskih branitelja 

     Na kraju moram reći da nam je neki dan Grad poslao dopis i novi ugovor o najamnini i iznajmljivanju prostora. Nisu naveli brojke i vjerojatno će se povećati stanarina ili uvesti režije, to ne znam. Reći ću za svoju udrugu, koja je prema Gradu poslala samo jedan program obilježavanja najvažnijih događaja iz Domovinskog rata  i dobili smo odbijenicu. S obzirom da se ove godine nemamo s čime financirati, iako imamo zaliha od prošle godine, ali ne želimo ići u financijski manjak, bit ćemo prisiljeni napustiti  Dom hrvatskih branitelja i preseliti se na privatnu adresu. Nećemo uništiti udrugu i ugasiti, možda je to njihov cilj. I dalje ćemo se boriti za stečevine Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja- kazao je prof. Ante Vukšić.     

Vjekoslava Karešin,  predsjednica Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, je kazala da su više nego razočarani, a dodjelu prostorije  „Kunama“ nazvala je  otimanje drugim udrugama. 

 Predsjednik Pavle Filipović, predsjednik HVIDRE  je potpisivanje  ugovora s jednom udrugom nazvao  osvetom  ostalim udrugama  jer su bile protiv postavljanja ćirilične ploče.  

Isto je u ime  Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška  ustvrdio  Željko Lončar  kazavši da je postavljanje ćirilične ploče pogodilo sve hrvatske branitelje i građane i da su se  zato protivili njenom postavljanju. 

Arsen Granda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je kazao da postavljanje ćiriličnih ploča nema nikakvo zakonsko  uporište, a da za raspisivanje natječaja za dvoranu nitko  iz drugih udruga nije znao. 

Brigadir Branko Cindrić predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije   podržao je udruge, ali i naglasio da ovo nije način rješavanja problema ako do njih dođe. 

-Zajednički prostor se ne može dodijeliti jednoj udruzi, neovisno koja to udruga bila. To je prostor za rad svih udruga koje se nalaze u  Domu branitelja. Da podsjetim vlasnik ovog doma je bila Brodsko-posavska županija koja je taj objekt dodijelila Novoj Gradiški. Na kraju mogu pozvati gradonačelnika da poništi ovaj natječaj, jer ovo znači razjedinjavanje braniteljskih udruga u gradu- kazao je brigadir Branko Cindrić. 

 

Očitovanje gradonačelnika Vinka Grgića na predstavku braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata

BRANITELJSKE I STRADALNIČKE UDRUGE PROISTEKLE IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA NOVA GRADIŠKA

Poštovani, Grad Nova Gradiška zaprimio je dana 28.2.2022. godine predstavku od strane vezano uz davanje u zakup poslovnog prostora u Domu hrvatskih branitelja. Vezano uz predmetno, očitujemo se kako slijedi: Povjerenstvo za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada Nova Gradiška  raspisalo je dana 27.01.2022. godine Natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja pisanih ponuda, Klasa: 372-02/22-01/01, Urbroj: 217815/05/01/22/03 za poslovni prostor na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske 1- poslovni prostor u prizemlju, površine 54,11 m 2.Po provedenom natječaju o davanju u zakup navedenog poslovnog prostora na natječaj je pristigla jedna ponuda Udruge veterana 3. gardijske brigade HV „Kune“, Trg 121. brigade Hrvatske vojske 1 s potpunom dokumentacijom te je Povjerenstvo prihvatilo pristiglu pravovaljanu ponudu kao najpovoljniju ponudu, ujedno i jedinu pristiglu,  temeljem čega je Gradonačelnik Grada Nova Gradiška, dana 15.02.2022. godine donio Odluku o odabiru najboljeg ponuditelja  te je kao najbolji ponuditelj odabrana navedena udruga. Dana 25.2.2022.godine zaključen je Ugovor o zakupu poslovnog prostora između Grada Nova Gradiška i Udruge veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske kune, Klasa: 372-02/22-01/05, Urbroj: 2178/15-05-06/3-22-01 kojim je Zakupnik primio u zakup poslovni prostor za rad djelatnosti udruge čime su ispunjeni svi preduvjeti za korištenje poslovnog prostora od strane udruge. Udruga veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune“ Nova Gradiška, osnovana je 2016. godine, glavni ciljevi udruge su: promicanje vrijednosti Domovinskog rata, zaštita interesa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zaštita interesa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, zaštita interesa članova obitelji smrtno stradalog, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, zaštita interesa civilnih stradalnika i njihovih obitelji. Napominjemo, kako je u planu rješavanje prostora arhiva te kad se predmetni prostor oslobodi postoji mogućnost da prostor koji sad koristi udruga  ponovno bude zajednička prostorija, stoga vas molimo za razumijevanje i suradnju. Grad Nova Gradiška na jednaki način pristupa svim udrugama koje djeluju u Novoj Gradiški, podupire njihove aktivnosti te  redovno financira programe/ projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Nova Gradiška. Želim vam puno uspjeha u realizaciji svih planiranih programa u ovoj godini, a Grad Nova Gradiška će i nadalje podržavati sve vaše hvalevrijedne aktivnosti koje provodite s ciljem trajnog sjećanja na vrijednosti Domovinskog rata i naše branitelje. S poštovanjem, Gradonačelnik Grada Nova Gradiška,  Vinko Grgić, dipl.ing.arh.

Related Post