DIJAMANTNA MISA MSGR. DRAGE BALVANOVIĆA

689 0

Tekst i fotografije Milorad Oršulić Mican
BOSANSKA GRADIŠKA – U župnoj crkvi sv. Roka u Bos. Gradišci u subotu je msgr. Drago Balvanović je u rodnoj župi obilježio šezdesetu obljetnicu misništva.
Ovome nesvakidašnjem događaju su nazočili banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica i pomoćni biskup đakovačko- osječke nadbiskupije msgr. Ivan Ćurić, brojni svećenici, časne sestre, rodbina slavljenika, prijatelji i vjernici ove župe i susjedne Doline te iz različitih krajeva Hrvatske.
Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio bosanskogradiški župnik p. Tomislav Topći, a u svojoj propovijedi biskup Franjo nije krio radost što u svojoj biskupiji ima dijamantnog svećenika koji je bez obzira na velik broj godina još aktivan. U ovoj crkvi osim msgr. Drage svoje Mlade mise su služili msgr. Kazimir Višaticki (mučki ubijen u župnom uredu Bos. Gradiška 2004. godine) i još trojica njegove braće preč. Adolf koji je prošle godine proslavio zlatnu misu, msgr. dr. Karlo i vlč. Franjo.
Na kraju sv. Mise, msgr. dr. Anto Orlovac je nazočne upoznao o bogatom životnom putu msgr. Drage. Između ostalog je kazao kako je rođen 12. kolovoza 1936. godine u Bosanskoj Gradišci od oca Nike i majke Vjekoslave r. Jurišić. Školovao se u rodnom mjestu, Banja Luci i Đakovu. Za svećenika Banjolučke biskupije zaređen je 29. lipnja 1959. godine u Đakovu. obavljao je službu upravitelja župe i župnika u Osijeku, Novoj Topoli, Mahovljanima, Bosanskom Novom i Prijedoru. Godine 1987. odlazi u misije u državu Peru gdje i danas obnaša tu službu. U Limi je sagradio veličanstvenu crkvu sv. Leopolda Mandića u kojoj se okupljaju i Peruanci i Hrvati.
Za svoj rad je primio više odličja: sv. Ivan Pavao II. 2000. godine imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti s titulom monsinjora, papa Benedikt XVI. dodijelio mu je naslov prelata Njegove Svetosti 2007., Vlada Republike Hrvatske dodijelila mu je odličje 1996. godine Red hrvatskog pletera, a 2008. Grad Lima nagradila ga je svojim odličjem za zauzeti društveno priznati rad.
Uza svoje svećeničke aktivnosti, bavi se pisanjem i prevođenjem. Surađuje sa više vjerskih listova: Radosna vijest, Glas Koncila, Glasnik Srca Isusova i Marijina u kojem na vrlo privlačan način govori o prošlosti Pera i Južne Amerike, o njezinim ljudima i krajevima. Neumorno istražuje i povijest hrvatskih doseljenika u Peruu i ostalim zemljama Južne Amerike te svesrdno pomaže u održavanju veza Hrvata i njihovih potomaka sa starom domovinom.
Objavio je nekoliko knjiga: Peru – putopisi, običaji, sudbine (2002. i 2013.), zbirku pjesama Sjećanja i priopćenja (2006.), Pisma misionaru (2012.), Jel“ tako druže Drago?/?Es vardad lo que digo, soldado Drago? (2015. na hrvatskom i španjolskom jeziku) i dr.
Pozdravnu riječ je uputio i biskup Ivan, a nazočnima se je obratio i sam jubilarac prelat Drago.
Nakon misnog slavlja razmijenjeni su darovi. Crkvom se prolomio pljesak kada je msgr. Drago kazao da predaje misnicu, koju je dobio na dar od pape Franje, a danas je u njoj služio jubilarnu Misu, župniku p. Tomislavu. Potom su svi misnici i misari okupili za stolom na okrjepu tijela, pod šatorom, u župnom dvorištu, koju je zajedno sa svojim župljanima organizirao župnik p. Tomislav.
Msgr. Drago je sutradan je u banjolučkoj katedrali zajedno s biskupom Franjom proslavio misu i uputio nazočnim vjernicima prigodnu propovijed.
U znak sjećanja na današnje slavlje, vjernici su sa sobom ponijeli spomen-sličicu jubilarca na kojoj je „molitva za svećenika“.

Related Post