DOKUMENTARNI FILM ALENA KOCIĆA-KOCA: “Milijun koraka”

2181 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio „Bjjesak“

Film je to o braniteljskom “Hodočašću zahvalnosti” Nova Gradiška – Rim, o životnoj misiji koju su poduzela i ostvarila osmorica hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskoga rata

NOVA GRADIŠKA – “Milijun koraka” dokumentarni je film autora Alena Kocića-Koca premijerno prikazan 5. listopada u novogradiškom Domu kulture. Film je to o braniteljskom “Hodočašću zahvalnosti” Nova Gradiška – Rim, o životnoj misiji koju su poduzela i ostvarila osmorica hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskoga rata. Propješačili su put dug preko 950 km u znak zahvalnosti Svetoj Stolici za priznavanje RH, za poginule suborce, nestale i umrle hrvatske branitelje, za jedinstvo hrvatskih branitelja i zajedništvo u RH, za vrednote Domovinskoga rata, kao i za svoje obitelji, svoj grad i Domovinu Hrvatsku. Kruna hodočašća bila je audijencija kod Svetog Oca.

Unatoč posljedicama ranjavanja, bolestima, teškoćama koje ih prate, osnaženi vjerom i molitvama mnogih koji su ih na taj način pratili na hodočašću, uspjeli su “izvojevati” još jednu pobjedu i prinijeti mirnodopsku žrtvu za svoje najveće svetinje.

Hodočašće zahvalnosti organizirala je Udruga dragovoljaca domovinskog rata uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Veleposlanstva RHu Rimu, Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici u Vatikanu, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, Požeške biskupije te donatora. Bio je to pokornički hod u korizmi 2017. na kojega su branitelji krenuli na Peplnicu 1. ožujka. Kruna te njihove mirnodopske žrtve bila je susret sa Svetim Ocem, papom Franjom na audijenciji 5. travnja u Rimu. I time je njihov cilj bio ostvaren. Sudionici hodočašća bili su: Arsen Granda i Željko Bakunić, predsjednik i tajnik Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada Nova Gradiška, Branko Iskra, Željko Brčić-Duša, Alen Kocić-Koc, Ivan Jurasović i Željko Radošić, te Nenad Marčina iz Zadra. S njima je trebao poći i Vladimir Balgač-Alf iz Kutine, no zdravstveno stanje mu to nije dozvolilo, ali branitelji hodočasnici uvijek su ga spominjali i bio je na neki način dio njih i ovog pothvata. U cijelu ovu lijepu, ali i povijesnu priču za ovaj kraj i branitelje od same ideje do polaska bila je uključena i magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć, koja je zajedno s Arsenom Grandom autorica Pisma zahvalnosti Svetom Ocu papi Franji.

Prije odlaska na hodočašće naše branitelje primio je i msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup ohrabrivši ih i zahvalivši na ovom vrijednom pothvatu..

Hodočasnike je na ispraćaju blagoslovio i molitvu vodio vlč. Željko Volarić, vojni kapelan Vojne kapelanije „Sv. Ivan Krstitelj“ u Požegi i dekan Novogradiškog dekanata. Dionicu Maselnica-Zadar s našim braniteljima propješačila je, u znak potpore i supruga Alena Kocića, a dionicu Plitvice-Udbina hodali su s njima i članovi Hodočasničke udruge „Doline Gacke“ iz Otočca. Jednu dionicu puta s našim hodočasnicima pješačio je i hrvatski dragovoljac, ratni vojni invalid i umirovljeni hrvatski branitelj Josip Marić, tada aktualni dogradonačelnik Kutine.

Po dolasku u Rim sudjelovali su 2. travnja u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na redovitoj nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku. Na taj dan Crkva se spominje obljetnice smrti Svetog Oca pape Ivana Pavla II.

Vrhunac hodočašća bila je audijencija s papom Franjom u srijedu 5. travnja kada su mu uručili i dar- drvenu škrinju sa slavonskim motivima. U škrinji, koju je izradio hodočasnik Žejko Rodošić, bila je složena muška slavonska šlingana košulja – rubina sa zlatovezom izrađenim hrvatskim grbom, tkanica te šokački šešir i Pismo zahvalnosti čiji sadržaj u dokumentarnom filmu “Milijun koraka” čita Sonja Lulić, kćerka poginuloga hrvatskog branitelja Željka Lulića. Svoju Slavoniju predstavili su i narodnim nošnjama u kojima su bili na audijenciji kod Svetog Oca. Ovaj istinski domoljubni i ljudski pothvat kao epilog iznjedrio je izložbu “Hodočašće zahvalnosti” i dokumentarni film naslovljen “Milijun koraka” u kojega je utkana ljubav za domovinu, poginule suborce, prijatelje branitelje, obitelji, Slavoniju, svoj grad Novu Gradišku, ali utkane su i ljepote naše prelijepe zemlje, kao i susjedne nam Italije.

Uz premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Milijun koraka” upriličen je i prigodni program u kojemu su sudjelovale članice Vokalne skupine “Aurora” iz Nove Gradiške, a pratili su ga predstavnici Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici mnogih udruga prositeklih iz Domovinskoga rata, potom Ante Deur, savjetnik za hrvatske branitelje Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, vlč. Branko Gelemanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, izaslanik požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, u ime grada Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića, magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć, koja je braniteljima -hodočasnicima dala i ljudsku i svu potrebnu stručnu pomoć. Dolaskom na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma dali su i umirovljeni general Stjepan Vuković, ratni zapovjednik Specijalne policije PU BPŽ, direktorica TZ grada NG Dinka Matijević, direktorica TZ grada Požege Silvija Podoljak, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole prof. Mijo Matošević, mnogi predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života grada i okolice, među njima i oci franjevci iz Cernika, fra Vjenceslav Janjić, gvardijan i cernički župnik i Tomica Hruška, kao i predstavnici udruga civilnog društva. Potporu braniteljskom Hodočašću zahvalnosti dali su, uz već spomenute i općine Okučani, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Cernik i Rešetari, a premijernu projekciju dokumentarnog filma pomoglo je i Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” i ravnateljica prof. Danijela Juranović.

Dokumentarni film “Milijun koraka”, kako sam kaže autor Alen Kocić, najzahtjevniji mu je projekt do sada. -U 37 dana snimio sam preko 1200 kadrova, 10.000 fotografija,…Trebalo je filmom pokazati svu žrtvu hrvatskih branitelja koju su dali, koju su uložili i u ovaj pokornički hod za jedinstvo branitelja, Hrvatske, za promociju Slavonije i zahvalnost Vatikanu, papi Ivanu Pavlu II za priznavanje RH. Nije bilo lako, radio sam ga više od 8 mjeseci, ” živio” svakodnevno s njim i mogu reći da sam zadovoljan jer sam uspio prenijeti emocije i nas hodočasnika, ali i svu susretljivost i potporu mnogih koji su nas dočekivali u hrvatskim gradovima, a potom i u Italiji te s audijencije s papom Franjom. Film traje 82 minute, ali s obzirom na mnoštvo ljudi, događaja, gradova i krajeva kroz koje smo prošli i gdje smo dočekivani, gledatelju doista brzo prođe. – rekao nam je, među ostalim Alen, vidno umoran, ali sretan i duhovno ispunjen. Radost se ogledala i na licima svih hodočasnika koji su poimence predstavljeni na premijernom prikazivanju filma, a u ime organizatora hodočašća, Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada NG, dirnut kako filmom, tako i odazivom publike, svima je zahvalio predsjednik Arsen Granda, koji je zajedno s tajnikom Udruge Željkom Bakunićem inicijator cijele ove prelijepe braniteljske, novogradiške i hrvatske povijesne priče.

PUNI DOJMOVA HODOČASNICIMA SU SE OBRATILI I GOSTI

-U Svetom Pismu ima jedna znakovita rečenica koja je vjerujem ovdje vrlo primjerena, a koja kaže: “Istina će vas osloboditi!” Vi ste bili glasnici istine i ja vam na tome uistinu čestitam. Rekli ste istinu o nama, o jednom malom narodu, o borbi za našu slobodu, za ono što smo svi skupa, vjerujem danas i vidjeli. Ono što se provlači kroz film, pogotovo u ovom našem hrvatskom dijelu, jest hrvatsko srce. Dobro, plemenito. Vidjeli ste i sami svi koji su vas dočekali učinili su to široka srca onakvi kakvi mi jesmo i zadržite to široko srce! Čestitam vam i svako dobro- rekao je tom prigodom vlč. BRANKO GELEMANOVIĆ, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća BDM, IZASLANIK POŽEŠKOG BISKUPA.

U ime Grada braniteljima -hodočasnicima, kao i autoru dokumentarnoga filma obratio se BORISLAV VIDOŠIĆ, zamjenik gradonačelnika i rekao:” Vaše hodočašće bilo je medijski vrlo dobro popraćeno, ali ovaj film pokazuje ono najbolje što se moglo i ja ti Alene od srca zahvaljujem. Ovo je stvarno vrijedno. Vama hodočasnicima prenosim pozdrave gradonačelnika, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao biti s nama, ali njegovu ste podršku imali, što se vidjelo već i na samom početku filma, kao i Grada NG. Ovo “Hodočašće zahvalnosti”, ova vaša misija, ispunila je sva naša očekivanja i na najbolji mogući način predstavili ste našu lijepu Hrvatsku i naš Grad Novu Gradišku. Na kraju filma se vidi da ste bili iscrpljeni i umorni, ali vjerujem duhovno ispunjeni i da ste doživjeli ono što ste htjeli. Nadam se da će ovaj film proći cijelu Lijepu našu i, kao što ste i sami rekli, završiti i u Vatikanu. Hvala i pokazali ste još jedanput, na najljepši mogući način, da se zajedništvom, voljom, vjerom i Božjom pomoći može postići puno toga i na kraju da je opet pobijedio ČOVJEK.”

ANTE DEUR savjetnik Predsjednice RH za hrvatske branitelje:”Dragi branitelji, dragi hodočasnici pozdravljam vas u ime Predsjednice RH i ovo što ste vi napravili sigurno je, ne samo jedan ljudski pothvat, nego jedna zahvala hrvatskog čovjeka, branitelja jednog vremena koje nam je Bog dao, a to je stvaranje hrvatske države. Vrijeme molitve, vrijeme u kojemu je naša generacija imala privilegiju biti. Mnogi stoljećima u tomu nisu uspjeli. Bog nam je dao molitve naših majki, baka kroz cijelu Hrvatsku i da nosimo to ime i imamo jedan znamen povijesti. Sigurno da Ivan Pavao II kao papa nosi jedan poseban znamen, naš kardinal Kuharić, jedno vrijeme koje je bilo najteže za jednu generaciju, za jedan narod. Hrvatska je bila na koljenima, ali ona molitva mladića i djevojaka s krunicama oko vrata bila je snaga koju nitko ne može pobijediti. Boga i Crkvu nikada nitko nije pobijedio i hrvatski narod u to vrijeme nosio je snagu Božju. Dragi hodočasnici vi ste na najljepši način na tome svemu zahvalili. Iako već u poodmakim godinama, još ste jedanput pokazali snagu za sve naše prijatelje i one poginule, umrle, nestale. Za sjećanje da smo mi ti svjedoci jednog vremena i zahvalu našoj katoličkoj crkvi, našem Ocu papi, našem kardinalu Franji Kuhariću. Tu ljubav Božju i tu zahvalu nosimo dalje, prenosimo ju na mlade generacije, ali našim djelima. Prenosimo im one emocije i ljubav, onu vjeru koju smo mi imali . Pokažimo im da to nije imaginarno, nego stvarno. Jer ova Hrvatska je stvarna.”

Hvala od srca dragi branitelji-hodočasnici na tomu što ste, unatoč bolestima i ranjavanjima, pokazali kako ništa nije nemoguće ni teško za HRVATSKU. I pobijedili ste, još jedanput. Na tome je i na kraju dokumentarnog filma “Milijun koraka” zahvalio i ministar Tomo Medved izražavajući ponos što je na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, časnih, poštenih i hrabrih ljudi, koji su i u današnjem vremenu spremni žrtvovati se za istinske vrednote i pokazati kako se i koliko voli Domovina.

U planu je dokumentarni film “Milijun koraka” zajedno s izložbom fotografija “Hodočašće zahvalnosti” prikazati i u drugim hrvatskim gradovima, a završna projekcija trebala bi biti u Vatikanu. Želimo da se planirano i ostvari.

Related Post

22. BJELOVARSKI SAJAM

Autor - 08/09/2014 0
BJELOVAR/SLAVONSKI BROD, 8. rujan 2014. – Na 21. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se održavao od 6. do 8. rujna…