DOM ZA STARIJR I NEMOĆNE

1069 0

Slavonski Brod 1. prosinca 2011. – U sklopu Dana otvorenih vrata Doma za starije i nemoćne osobe, prezentirana su sva dosadašnja ulaganja u ovu ustanovu. Rezultat je to dobre suradnje Doma i Brodsko-posavske županije,

koja posebnu pozornost pridaju skrbi o starijim osobama i onima koji to zbog bolesti više ne mogu sami činiti. Po riječima ravnatelja Doma Miše Matića -Obveza je i nadalje skrbiti za naše sugrađane na najprimjereniji način jer su oni to u tijeku svoga dosadašnjeg životnog vijeka sebi i osigurali, a na nama je da im dostojanstvenu starost i omogućimo. U svrhu podizanja što boljih životnih uvjeta korisnika Doma, velika sredstva uložena su u adaptaciju postojećih prostorija, ali i u nabavku nove opreme i izgradnju novih jedinica – kazao je Miše Matić, ravnatelj Doma.

 

Do sada je ostvareno: U adaptaciju i opremanje Doma za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu i podružnici u Novoj Kapeli uložena su znatna sredstva:

 

1. Izgrađen je dnevni boravak i čajna kuhinja stacionara za oboljele u ranom stadiju alzhajmerove bolesti u što je utrošeno 70.000 kuna.

2. Proširen je kapacitet stacionara za polupokretne korisnike za 50 mjesta i ugradnja vrata na bolesničkim sobama ,,iv kata stacionara” po novom pravilniku.

3. Spojnim mostom međusobno su povezani objekti d1 i d3 radi bolje komunikacije s korisnicima i omogućeno povezivanje buduće zgrade stacionara za oboljele od alzheimerove bolesti (100.000 kuna).

4. Obavljena je rekonstrukcija, sanacija i adaptacija 35 kupatila na stanarskom dijelu. Izmijenjena je kompletna odvodnja i postavljena nova sanitarna oprema (285.000 kuna).

5. Izgrađene su sobe za izolaciju bolesnika u aktivnoj fazi (tbc,mrsa,noro). (75.000 kuna)

6. U podružnici Nova Kapela izgrađena je i asfaltirana pristupna cesta dužine 60 i širine 5 metara. (70.000 kuna).

7. Također u podružnici Nova Kapela je instalirana plinska oprema za grijanje objekta što će omogućiti zamjenu loživog ulja za plin (100.000 kuna).

 

Nabavljeno je novo kombinirano vozilo za sanitetski prijevoz korisnika doma, kao i oprema za stacionar:

 

• .Električni kreveti s antidekubitalnim madracima

• .Noćni ormarići

• .Police za hranjenje bolesnika

• .Aspiratori

• .Oksigenatori i irigatori

• .Ekg uređaj- najsuvremeniji uređaj za dijagnostiku srčanih bolesti

• .Stroj za recikliranje pelena

 

8. Kuhinja Doma je jedna od najsuvremenijih i kompletno je namještena i opremljena u pohaccap sustavu. Na bolničkom odjelu prelazi se na prehranu serviranu u termo poslužavnicima. U tu svrhu utrošeno je 200.000 kuna.

9. Ponovno je u uporabi prostor atomskog skloništa sa propisanom opremom

10. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izdavanje raznih dozvola i suglasnosti za rekonstrukciju postojećeg objekta Doma sv.Vinko u Novoj Kapeli, koja u ovom trenutku ne zadovoljava minimalnim uvjetima koji su neophodni za rad ove institucije.

11. U adaptaciju i blagoslov kapelice Doma, posvećene BLAŽENOM IVANU PAVLU II. ((čije ime nosi) utrošeno je 30.000,00 kuna.

 

Zamjenica župana Ružica Vidaković, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Doma, ovom je prigodom izrazila zadovoljstvo postignutim, te još jednom pohvalila suradnju Doma i Županije, uz obećanje da će se s dobrim projektima i s kvalitetnom skrbi o starijim i nemoćnim sugrađanima nastaviti i u buduće.

Related Post