DOSTOJANSTVENO O BILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

1476 0

NOVA GRADIŠKA -I u Novoj Gradiški obilježen je blagdan povijesne odluke Sabora donesene 25. lipnja 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika bivše države.

Ovoj odluci prethodila je i ista takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

 

Mnogi hrvatski domoljubi tijekom povijesti borili su se i sanjali o svojoj državi Hrvatskoj, a naše generacije i dosanjale taj višestoljetni san. A slobodna, neovisna i međunarodno priznata država Hrvatska, članica EU i NATO saveza utemeljena je na stečevinama domovinskoga rata i velikoj žrtvi hrvatskih sinova i kćeri i zato je Dan državnosti obilježen na svetom mjestu kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, molitvom dostojanstveno je odana počast onima koji su ljubav i život poklonili svojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj.

 

Učinili su to predstavnici Udruge roditelja, udovica, djece poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada NG, HVIDRE, izaslanstvo županije Brodsko-posavske na čelu sa županom Danijelom Marušićem, izaslanstvo grada NG- predsjednik Gradskog vijeća dr. Zoran Jukić, gradonačelnik Vinko Grgić, njegova zamjenica Vesna Đapić, gradski vijećnici i službenici, predstavnici Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca, udruge veterana iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG, udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata grada NG, Udruge Specijalne policije “ZEBR”, Udruge hrvatskih branintelja iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije grada NG, Udruge veterana 3. satnije, 3.bojne 3. Gardijske brigade “Kune”, Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata policije BPŽ, predstavnici Policijske postaje NG, Javne vatrogasne postrojbe i DVD NG, predstavnici novogradiškog ogranka Matice Hrvatske, predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija i ustanova, predstavnici svih političkih stranaka koje djeluju u NG i predstavnici Udruge umirovljenika grada NG. Počast je odana i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod Spomen obilježja, a na minutu tišine za sve poginule hrvatske branitelje pozvao je gradonačelnik Vinko Grgić. Molitvu je vodio Mato Modrić, predsjednik Udruge veterana iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG. Za dostojanstven program i protokol pobrinuli su se Odsjek za društvene djelatnosti grada i Milan Tomljanović.

 

Obilježavanje Dana državnosti oplemenila je Gradska glazba NG, koja je pod ravnanjem kapelnika Gorana Franića, kao i svake godine ovaj svečani dan najavila i budnicama ulicama grada.

 

Izjave uz Dan državnosti

 

Iako Dan državnosti ove godine obilježavamo u situaciji ni malo laganoj za Hrvatsku, Domovina je samo jedna i one koji su za nju dali živote nikada ne smijemo zaboraviti, a grad NG je to i ove godine dokazao rekao nam je u razgovoru gradonačelnik Vinko Grgić i dodao: “To je primarna zadaća ovoga grada da odamo veliko poštovanje tim ljudima koji su dali najviše što su mogli, svoje živote. Mi ubiremo plodove njihove žrtve kroz svih ovih 25. godina. U životu čovjeka to je vrijeme završetka fakulteta, vrijeme kada postaje ozbiljniji. Nadam se da ćemo kroz koju godinu odraditi pripravnički pa će država biti kvalitetnija i znati što je najbolje napraviti za njezin narod. Lijepo je danas bilo na ovoj svečanosti, bilo je puno ljudi, predstavnika i udruga, stranka, institucija ustanova. I imate jako dobar osjećaj kada vidite da smo svi tu, da se osjeća jedno zajedništvo, prvenstveno domoljublje”.

 

-Kada se sjetim ovoga datuma i dana 1991. godine zaplakao bih od osjećaja koji naviru. To je ono što je nama Hrvatima i svima građanima Hrvatske značilo nešto dobro, boljitak i nadam se da će se ovo sada što se događa prevladati i da će Hrvatska konačno na tekovinama tih početaka reći svoje NE neimaštini, neradu, NE svemu što je loše, a reći DA samo onome što je dobro i dobro,..-izjavio nam je Đuro Keser dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata policije BPŽ.

 

A u ime Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata grada NG, dopredsjednik Josip Stanišić istaknuo je kako mu ovaj Dan znači jako puno i dodao: “Trebamo se što više okupljati i djeci govoriti o tim događajima, prenositi istinu i svjedočiti vrijednosti stečevina domovinskoga rata i žrtve koju su podnijeli naši najmiliji, ali i preživjeli hrvatski branitelji. Nova Gradiška je bila teško bojište i ne smijemo dozvoliti da se umanjuje njezin značaj. Treba više sloge među braniteljima i među svima nama, to i želim uz ovaj 25. Dan državnosti-rekao je Josip Stanešić.

Related Post

Advent u gradu

Autor - 16/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA 16. prosinac 2011. – Peta Borna Halambek i Milan Rosić prigodno su danas otvorili peti jubilarni “Advent u…

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 06/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 6. lipanj 2015. – Boljom Novom Gradiškom nazvala je prof. Ljiljna Ptačnik novogradiške osnovce i srednjoškolce iz dvije…