DRAGALIĆ U PJESMI I PLESU

4733 0

DRAGALIĆ – Sinoć je u Dragaliću održana šesta po redu folkolorna manifestacija „Dragalić u pjesmi i plesu. Mještani Dragalića i okolnih mjesta napuni su Pučki dom, uživali u nastupu šest folklornih društava i skupina i dobro se zabavili.

Bila je to još jedna manifestacija narodne folklorne baštine koju uporno organizira KUD „Dragalić“ uz potporu Općine Dragalić i time od zaborava čuva tradicije sela u kulturnu ostavštinu predaka. Ove godine po prvi put je dobila međunarodni karakter jer su uz domaća kulturno-umjetnička društva domaćini u Dragalić doveli i FSKD „Obrež“ iz Obreža u Sloveniji.  

Folkloraše i okupljene mještane pozdravili su u ime KUD-a „Dragalić“ njegova predsjednica Katica Matijašević i općinski načelnik Zvonimir Karlik, koji je još jednom istaknuo doprinos koji KUD „Dragalić“ ima u očuvanju zavičajnih tradicija i kulturnim zbivanjima u općini.

Smotru je otvorio Davor Vlaović, čovjek kojega je načelnik nazvao prijateljem Općine Dragalić jer je kao zamjenik župana brodsko-posavskog i saborski zastupnik puno učinio u obnovi i normalizaciji života nakon Domovinskog rata i povratka iz progonstva, te obnovi komunalne i društvene infrastrukture i ukupnom razvoju općine.

-Želim biti Slavonijo s tobom, stihovi, koje su otpjevale članice KUD-a Dragalić, nisu samo stihovi. Svi mi koji danas ovdje želimo živjeti sa Slavonijom želimo da Slavonija živi kroz pjesmu, ples, nošnju, običaje i sačuva tradicijsku baštinu. Da bismo sačuvali ono što najviše volimo, svoju Slavoniju, svoj Dragalić, svoju jedinicu lokalne samouprave u kojoj živimo, svi mi koji imamo priliku govoriti o problemima i potrebama Slavonije moramo to činiti. Meni je prvi zadatak i cilj briga za očuvanje života u Slavoniji, to nisam zaboravio niti ću zaboraviti, ma gdje bio – kazao je Davor Vlaović.

Uz domaćine na smotri su nastupila kulturno umjetnička društva: „Vinica“ Vinica, „Starča“ Gornji Bogićevci, „Bročice“ Bročice i FSKD „Obrež“ Slovenija. 

Uz općinskog načelnika Zvonimira Karlika i Davora Vlaovića, kandidata za brodsko-posavskog župana, nazočni su bili kandidati za njegovog zamjenika Milan Mateša i Stribor Valenta, Klara Šćuka, županijska pročelnica i općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima Pavo Klarić.

Poslije kulturno-umjetničkog programa mještani su se družili sa gostima i uzvanicima, a pjesmu i svirku TS „ SATIR “. 

Related Post