„DRAGI BLIŽNJI“: Dostojanstveno obilježen Međunarodni dan starijih osoba

2005 0

Autor Ivanka Herceg

OKUČANI – U organizaciji doma “Dragi bližnji” 30. je rujna upriličena svečanost kojom je obilježen Međunarodni dan starijih osoba (1.listopada) i na taj način upućena čestitka štićenicima ovoga doma, koji baš ovoga 1. listopada navršava 9. godina rada.

I sam naziv doma “DRAGI BLIŽNJI” upućuje na temeljnu ljudsku i kršćansku vrijednost, koja bi nam svima svakodnevno trebala biti na prvom mjestu, a to je briga za brata čovjeka. Ovdje su mnogi pronašli svoj novi dom u kojemu su sretni, u kojemu svakodnevno imaju lijepu, prijateljsku riječ, sve ono što im je potrebno za život i što zaslužuju kao osobe. Ovdje se poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo.

Uz štićenike Doma, sestre Klanjateljice Krvi Kristove, koje skrbe o njima, u Društvenom domu u Okučanima okupile su se i njihove obitelji, rodbina, a u ime općine načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac. Svi oni, kao i sudionici programa, koji su starijima uputili najljpešu čestitku za njihov dan, pokazali su im kako su važni članovi zajednice i kako nisu sami.

Svečanost je počela misom, koju je slavio okučanski župnik fra Mario Radman, a nastavljena je prigodnim programom, kojega su dvjema pjesmama otvorili sami korisnici Doma: Stjepan Žilić, Stipe Kuljanac, Marija Blinja, Apolonija Daleljak, Emica Grgić i Ljuba Šokić. Nastupili su i članovi Pjevačke skupine “Zlatne godine” iz Nove Gradiške, potom i mješoviti zbor župe sv. Petra iz Zagreba, koji je pod vodstvom maestra Vinka Karmelića sudjelovao i na misi. Čestitku je pjesmom uputio štićenicima Doma i Drago Došlović, njihov suradnik, a puno radosti donijela su i djeca, najmlađi članovi KUD-a “Tkanica” Okučani, kao i folklorna skupina odraslih.

Čestitku je uz Međunarodni dan starijih osoba uputila sestra Ljubica Radovac, ravnateljica Doma “Dragi bližnji” te ujedno zahvalila sestrama, djelatnicima i volonterima koji svakodnevno život ovim ljudima čine bogatijim i sadržajnijim. O svom 10. godišnjem iskustvu u radu sa starijima govorila je i sestra Ljiljana, a potom i najmlađi po “stažu” u radu s osobama “treće životne dobi” socijalni radnik Ivan Maras te 12.-godišnja volonterka Kristina Kokalović. Svakodnevna briga za ovako veliku obitelj u Domu iziskuje puno znanja, strpljenja, razumijevanja, ali nadasve puno ljubavi i Božjeg milosrđa, istaknuli su govornici te dodali kako im svima zajedno donosi i puno radosti. Čestitke štićenicima Doma uputio je u ime općine načelnik Aca Vidaković te, uz zahvalu sestrama na skrbi o starijima, naglasio kako su one i duhovno obogatile cijelu zajednicu.

Svakako valja dodati kako je u sklopu ove svečanosti upriličena i izložba crteža Stajke Ivšić (92. godine), jedne od najstarijih štićenica Doma “Dragi bližnji”.

Poslije programa druženje domaćina, slavljenika i gostiju nastavljeno je uz domjenak.

 

 

Related Post