DVIJE POŠASTI NAD HRVATSKIM SELOM

856 0

Od samog početka svoje vladavine ova hrvatska Vlada je svim svojim potezima, počevši od izbora resornog ministra, pokazala da želi uništiti tradicionalno hrvatsko selo, a time i slobodu obitelji i ljudi koji žive od poljoprivrede.

Cilj svih dosadašnjih Vladinih mjera, na čelu s novim prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, je uništiti sve male i srednje poljoprivredne poduzetnike te obiteljska gospodarstva kako bi od njih učinili jeftinu radnu snagu na poljima velikih proizvođača hrane, po mogućnosti u vlasništvu multinacionalnih kompanija. Rok za to ”postignuće” Vlade vjerojatno se, manje ili više, poklapa sa datumom pristupa Europskoj uniji. Dokazi za ovako smjelu i dramatičnu tvrdnju koju HSS ovdje iznosi su:

 

1. Održavanje visokog PDV-a na hranu od 25% iako je PDV na hranu u zemljama Europske unije znatno niži, odnosno barem dvostruko manji.

 

2. Odbijanje ublažavanja šteta od elementarnih nepogoda, ove godine to je katastrofalna suša, kako bi poljoprivrednici pogođeni tim elementarnim nepogodama morali otići u bankrot.

 

3. Prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se izrazito pogoduje velikima i bogatima, a svima drugima se praktički onemogućava opstanak.

 

4. Onemogućavanje pametnog restrukturiranja poljoprivredne proizvodnje kroz tendenciozno uništavanje institucija, koje bi to trebale provesti u život, kao što su Hrvatska poljoprivredna komora, Poljoprivredna savjetodavna služba, a uskoro i Hrvatska poljoprivredna agencija.

 

Posljedica takve politike bit će potpuni gubitak nadzora nad proizvodnjom hrane u Hrvatskoj i gubitak utjecaja na način i vrstu proizvodnje hrane. U konačnici to će značiti gubitak slobode, odnosno nakon dužničkog ropstva postat ćemo još i ovisni o tuđoj hrani.

Iako je hrvatska Vlada na početku svog mandata prilikom prosvjeda proizvođača mlijeka bez imalo srama seljake gotovo proglasila lopovima skrećemo pažnju javnosti na činjenicu da je već godinama oko 50% proračuna Europske unije namijenjeno poljoprivredi.

 

Unatoč tome što hrvatsko selo na posljednjim izborima nije dalo povjerenje HSS-u, svom jedinom političkom zaštitniku, HSS neće odustati od politike očuvanja života u hrvatskom selu i borbe za slobodu hrvatskog seljaka-poduzetnika. Zato ovom prilikom želimo posebno istaknuti da je Vlada s novim prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu već objesila omču seljaku poduzetniku i da si ju on ne bi trebao sam šutke namaknuti oko vrata.

 

Zaključci koje je Predsjedništvo HSS-a prihvatilo na prijedlog Ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj:

 

 HSS opetovano traži smanjenje PDV-a na hranu od 10% kao i u turizmu odnosno na razinu stopa PDV-a koje imaju i susjedne zemlje EU

 

 HSS traži od Vlade da, kao i 2003. godine, donese odluku o izvanrednim državnim mjerama za ublažavanje posljedica suše kako bi se spriječila propast poljoprivrednika pogođenih tom elementarnom nepogodom

 

 stanje na hrvatskom selu i u poljoprivredi je izvanredno, alarmantno i izrazito teško

 

 Hrvatska Vlada provodi mjere svjesnog zatiranja Hrvatske poljoprivredne komore i Poljoprivredne savjetodavne službe

 

 cilj svih dosadašnjih Vladinim mjera u poljoprivredi, na čelu s novim prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, je uništiti sve male i srednje poljoprivredne poduzetnike te obiteljska gospodarstva i zatrti tradicionalno hrvatsko selo

 

 HSS će ustrajati na politici očuvanja hrvatskog sela i borbi za uspješnu proizvodnju malih i srednjih poljoprivrednih poduzetnika i obiteljskih gospodarstava

Related Post

UBIJENI ZBOG RADIĆEVE POLITIKE

Autor - 20/02/2014 0
SIBINJ – Jedan od važnijih datuma u kalendaru HSS je dan obilježavanja Sibinjskih žrtava, obljetnice pogibije osmorice seljaka , članova…

MLJEKARSKA KRIZA

Autor - 23/10/2012 0
HSS u potpunosti podržava hrvatske proizvođače mlijeka i njihova nastojanja da očuvaju proizvodnju i svoja radna mjesta. HSS očekuje od…

HSS O STO VLADINIH DANA

Autor - 19/04/2012 0
u Središnjici HSS-a jučer je održana konferencija za novinare. Priopćenje, odnosno stavove HSS-a o radu Vlade RH prenosimo u cijelosti.