EPIDEMIOLOŠKE MJERE NISU BAUK: Izađite na biralište i birajte svog zastupnika

429 0

Autor Franjo Samardžić, Foto DIP
NOVA GRADIŠKA, 4. srpnja 2020. – Na parlamentarnim izborima 5. srpnja biramo 151. zastupnika za Hrvatski sabor. Sudjelovat će 192 liste s 2669 kandidata od kojih 41 posto čine žene. Pravo glasa na ovim izborima ima više od 3 milijuna i 800 tisuća birača u zemlji i inozemstvu.
Iako je proteklih dana bilo nedoumica one su otklonjene i svi će moći glasovati dolaskom na biračko mjesto, a ako su u samoizolaciji glasovati će kod kuće kao i osobe kojima je potvrđen koronavirus, koje će glasovati preko povjerljive osobe. Za glasovanje moraju iskazati želju i pričekati da im na kućni prag dođu ljudi iz biračkog mjesta. Oni koji se nisu prijavili imaju rok do sutra u podne (5. srpnja) da se prijave za glasanje od kuće.
Za njih kao i za birače na biračkim mjerama određene su epidemiološke mjere i uvjeti pod kojima se glasa.
Iako se govorilo o jako puno pravila i ograničenja njih nema toliko puno pogotovo za građane koji su se do sada odgovorno pridržavali epidemioloških mjera.
Birači ne moraju imati masku, ali ako ju imaju moraju ju na biralištu skinuti kod identifikacije. Moraju održavati razmak od metar i pol unutar izbornog mjesta i van izbornog mjesta. Maksimalno na biralište može ući dvoje birača. Moraju dezinficirati ruke. Preporuka je biračima da ponesu kemijsku olovku. Ako ih zaborave, na biralištu će biti kemijske olovke koje će se nakon svakog korištenja dezinficirati.
Maske su obvezne za članove odbora, kao i rukavice za osobe koje pregledavaju dokumente.
Birališta su otvorena od 7 do 19. sati.

Related Post