Foto reportaža: – OTKRIVEN SPOMENIK TOŠI PROESKOM “Volim vas sve”

1107 0

NOVA GRADIŠKA 17. listopada 2010. – Jučer 16. listopada, na treću obljetnicu pogibije, u 17,00 sati ispred Elektro-tehničke škole svečano je otkriven spomenik posvećen Toši Proeskom, ne samo makedonskom, već glazbeniku i prije svega prijatelju cijeloga Balkana i svijeta. Uz brojne posjetitelje koji su došli i čitave Hrvatske i Makedonije prisutni su bili

i predstavnici makedonskog veleposlanstva, županijsko vodstvo Brodsko-posavske županije, gradonačelnik i čelništvo grada Nove Gradiške te gradonačelnik grada Zagreba. Program je vodila novogradiška novinarka Sanja Bukvić, a govore počasti su održali redom dogradonačelnica Nove Gradiške dr. Ljepša Rakas – Vujčić, voditeljica fan foruma Stela Prislan – Fujs, župan brodsko-posavski dr. Danijel Marušić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te makedonski veleposlanik Danče Markovski. 

Lijepo je bilo vidjeti i stare i mlade, predstavnike vlasti i ostale političare zajedno ujedinjeni pred spomenikom Toše Proeskog. Vidjeti ljude ovako složne, u pozitivnom i iskrenom ozračju zaista je divno i tada spoznamo svrhu postojanja velikana kao što je Toše Proeski.

 

Najviše je dojmio govor Stela Prislan – Fujs koja je navela – „Svi će znati da svaku večer svijetli lik Toše u Novoj Gradiški“.

Spomenik su otkrili Josip Vuković i Danče Markovski

Spomenik, svojevrsni obelisk, nastao je inicijativom makedonskog veleposlanstva i grada Nove Gradiške, a dizajnirao ga je arhitekt novogradiški arhitekt Vinko Grgić. Kod ljudi, kao kod svega ostaloga, ima oprečnih mišljenja. jedni misle da je odveć jednostavan, drugi  su zadovoljni. Jedno je sigurno. Spomenik krase sve odlike modernog dizajna kao što su minimalizam i elegancija te je zbog toga decentan i profinjen, a efekt svjetlosne reflekcije po mraku je odlična ideja.   

Ljepša Rakas – Vujčić                  Danijel Marušić

 

Danče Markovski                     Stela Prislan – Fujs

 

Milan Bandić

Related Post

20. obljetnica priznanja

Autor - 14/01/2012 0
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i…