GIMNAZIJALCI OBILJEŽILI EUROPSKI DAN PARKOVA

1330 0

NOVA GRADIŠKA – Gimnazija Nova Gradiška u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška i Hrvatskim šumarskim društvom, Ogranak Nova Gradiška danas je, kao i prošle godine, obilježila “Europski dan parkova”. Gimnazijalci su ga obilježili  slikarskim radionicama i sadnjom doniranih sadnica Hrvatskih šuma u školskom dvorištu.  

-Gimnazija je druga generacija eko-škola  s dijamantnim statusom zahvaljujući izuzetnom doprinosu i radu naše pedagoginje Ljljane Vidmar.  Ona je nositelj dvaju projekata  koji se provode u našoj školi, a to su Manje otpada  i Jedimo zdravo. U projektu Manje otpada prikupljamo  plastične boce i stari papir.  Nekoliko tona staroga papira smo prikupili  i prodali  kao i nekoliko tisuća plastičnih boca.   Tim novcem osiguravamo našim učenicima  odlazak dva puta godišnje  u nacionalne parkove Hrvatske. Posjetili su nacionalne parkove Krku i Brijune, a sada pripremamo  odlazak u nacionalni park Velebit.

  Prošle godine smo započeli s obilježavanjem Europskog dana parkova i bili smo u našemu parku. Ove godine,  jednako tako, u suradnji  s Hrvatskim šumama i Turističkom  zajednicom obilježavamo ga  u našem i bolničkom  parku. OSim našeg botaničkog vrta, koji smo zasadili prošle godine u suradnji s Hrvatskim šumama, ove godine počinjemo sadnju stabala i ukrašavanja našeg školskog  dvorišta ukojem želimo napraviti neku vrstu izložbenog parka- kazala je ravnateljica  Ljiljana Ptačnik.

  -Gimnazija je eko-škola  koja je prošle godine dobila dijamantni status. Zajedno sa Hrvatskim šumama,koje su komovi u tom programu, obilježavamo Dan parkova. U našem rasadniku u Cerniku smo uzgojili sadnice koje  nisu uobičajene za ovo podneblje.  Poklonili smo ih Gimnaziji da nastavimo  suradnju    i obilježimo Dan parkova. Gimnazija je lijepo uredila svoje dvorište, a mi tome doprinosimo  sadnicama –  kazao je  Hrvoje Žakić,  voditelj Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška.

   -Prošle godine na inicijativu ravnateljice naše Gimnazije krenula je ideja da se obilježi Europski dan parkova, što je korisno  učenicima i gradu. Prošle godine smo ga obilježili u našem parku, a ove godine u gimnazijskom parku  koji će ububuduće biti botanički vrt i park.  Dosta surađujemo i sa Šumarskim društvom, posebno na projektu Prašnik  koji smo zajednički kandidirali uz pomoć županijske ustanove za zaštićena prirodna dobra i Općine Stara Gradiška.

  Uređenje  gradskog parka jako će nam puno značiti jer je on  jedna od turističkih  ponuda grada kao zaštićena kulturna i prirodna  baština.  Jedna od zadaća Turističke zajednice je uređenje grada. Želimo i na ovaj način poticati ekologiju,  zaštitu prirode  i okoliša što je isto naš posao. Naš park su pluća grada, ponosni smo na njega i rado ćemo ga  pokazati i prezentirati –  kazala je Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice.

   -Drago nam je što nas Gimnazija prepoznaje kao partnera  i nekoga od koga se nešto može naučiti. Mislim da smo mi najkompetentniji  što se tiče struke  i da možemo govorili o šumskim ekosustavima, osobito o drvenastom raslinju. Nadam se da će ova suradnja biti tradicionalna jer se  naše poduzeće sve se više otvara prema  lokalnoj zajednici.  S obzirom da danas obilježavamo Dan parkova možemo spomenuti Prašnik i Muški bunar. Za dvije godine ćemo obilježiti 90 godina od  kako su  proglašeni zaštićenima. Krenuli smo s projektom uređenja infocentra   iz sredstava EU   u kome se Hrvatsko šumarsko društvo pojavljuje kao partner – kaže   Mario Bošnjak, predsjednik Ogranka Šumarskog društva Nova Gradiška.  

   

Podsjetimo. Europski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Europe (EUROPARC Federation) s ciljem podizanja vrijednosti europskih zaštićenih područja i dobivanja javne podrške u provedbi svojih ciljeva. Prvi je puta obilježen 1999. godine kada je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima kako bi se naglasila važnost zaštite prirode.

Diljem Europe godišnje se raznim događanjima obilježava Europski dan parkova 24. svibnja ili blizu toga datuma. Ovaj je datum odabran kao spomen na proglašenje prvih europskih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. 05. 1909. godine.

Zaštitom prirodne i kulturne baštine osiguravamo kvalitetu i raznolikost europskih krajobraza te pridonosimo zajedničkom bogatstvu i životu u zdravijem okruženju. Zaštićena područja oaze su biološke raznolikosti i kulturnih osobitosti te imaju nezamjenjivu ulogu za znanost, edukaciju, ali i rekreaciju, turizam i druge aktivnosti bez kojih je nezamisliv život suvremenoga društva.

Related Post

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Autor - 31/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 31. kolovoz 2012. – Nakon iznenadne i za najsiromašnije regije poražavajuće Vladine odluke o podjeli Hrvatske na dvije…