„Glavom kroz zid“ ciklus emisija UNITAS WebRadia

603 0

Ciklus emisija ostvaruje se financijskim sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Vijeća za elektroničke medije RH
NOVA GRADIŠKA – Tema ovog ciklusa emisija je Poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota Ustavnog poretka. Ostala tematika ovog ciklusa emisija će obrađivati teme poput Ostvarivanja prava građana na javno informiranje; Podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva, uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom; potom razvoj medijske pismenosti kao i promocija zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.
Donosimo edukativne, kao i sadržaje kojima promoviramo vrijednosti kao što su uvažavanje različitosti i tolerancije, rušenje prisutnih stereotipa i predrasuda, suzbijanje diskriminacije po osnovi spola, bračnog i obiteljskog statusa. Također podsjećamo i na sve ono što su žene kroz povijest učinile za svoja, ali i ljudska prava u cjelini.
Emisije premijerno emitiramo utorkom od 14 sati. Uređuje ih i vodi Kristina Piccolo.

3. GLAVOM KROZ ZID – 18.6. 2019.
U ovoj smo se emisiji bavili također temom nasilja nad ženama, ali i svim drugim oblicima nasilja, na žalost prisutnog i u našoj zajednici. U prošlotjednoj emisiji (11.6.2019.) govorili smo o načinu izvještavanja u medijima o tomu, kao i Medijskom kodeksu kao vodiču za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.
U fokusu ove je lokalna zajednica , trenutno stanje kao i aktivnosti koje poduzimaju nadležne institucije i ustanove.
Na našem području, kao i u drugim manjim sredinama, ne postoje Sigurne sobe, ili Sigurne kuće, Obiteljski centar kojemu bi se na savjetovanje mogle obratiti obitelji za pomoć u rješavanju problema vezanih za narušene partnerske odnose kako bi osigurali zdarvo odrstanje svoje djece. Najčešće se u slučaju obiteljskog nasilja žrtva ili prijavitelj nasilja obraća Policiji, ali i Centru za socijalnu skrb čiji djelatnici poduzimaju niz aktivnosti kako bi žrtvu nasilja zaštitili i sigurno zbrinuli. Upravo zato je gošća ovotjedne emisije prof. Ksenija Marenić Zoričić, psihologinja u novogradiškom Centru za socijalnu skrb. S obzirom da je prilikom zapošljavanja bila prva psihologinja u Novoj Gradiški doista ima veliko iskustvo u radu kako sa žrtvama različitih oblika nasilja, tako i s djecom i mladima.

Related Post