GODIŠNJA SKUPŠTINA

920 0

NOVA GRADIŠKA, 19. ožujak 2016. – Skupštini Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prethodilo je odavanje dužnog poštovanja poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku

dr. Franji Tuđmanu kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu. Uz članice Udruge udovica, počast su odali i predstavnici udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, djece, Kluba veteranki iz domovinskog rata BPŽ, udruge veterana i dragovoljaca BPŽ te Željko Bigović, prof. Marija Karlovčan Subić i Nikola Cindrić. Na minutu šutnje u ime novogradiške udruge udovica pozvala je Antonija Trošelj te predvodila molitvu.

 

Okupljeni u Gradskoj vijećnici zajedno su pozdravili Lijepu našu, a potom minutom šutnje odali poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima, kao i preminulim članicama Udruge. U ovoj udruzi čine to na posebno dostojanstven način uz fotografije poginulih uz koje su njihova imena, kao i godina rođenja i pogibje.

Pozdravne i riječi zahvale na odazivu uputila je predsjednica Vjekoslava Karešin, te pročitala i ispriku Nede Balog, predsjednice krovne udruge udovica RH, koja im je vrlo dirljivim riječima uputila potporu i pozvala na ustrajnost i daljnjeg djelovanja s ciljem očuvanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Uslijedio je radni dio Skupštine koju je vodila predsjednica Radnog predsjedništva Vera Kurjaković. Podnesena su izvješća o radu, financijsko, nadzornoga odbora, Suda časti, a riječi je bilo i o programu i financijskom planu za ovu godinu. Sva su izvješća, kao i planovi jednoglasno prihvaćeni.

U ime grada i Povjerenika Vlade RH za grad Novu Gradišku Krunoslava Glavača okupljenima se obratila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti te uz zahvalu za poziv istaknula kako joj je čast biti na Skupštini ove udruge.

– Shvatila sam iz izvješća kako ste vrlo zadovoljne novim prostorom u Domu hrvatskih branitelja. I grad je ponosan što vas je okupio na jednom mjestu, uredio, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vanjski dio, a poduzimamo i aktivnosti za uređenje unutarnjeg dijela zgrade. Trenutno zbog privremenog financiranja nismo u mogućnosti raspisati natječaj za sredstva, ali, vjerujem da ćemo to vrlo brzo moći i da ćemo se vratiti redovnom radu i daljnjoj uspješnoj suradnji. Vrata moga ureda i djelatnika društvenih djelatnosti uvijek su vam otvorena kao i naša srca- naglasila je, među ostalim, Mihaela Đeraj.

Jozo Bungić, predsjednik Županijske udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata istaknuo je odličnu suradnju s udrugom udovica te pozvao članice na Sportske igre veterana koje će se i ove godine održati u sklopu obilježavanja obljetnice VRO “Bljesak” u Okučanima.

Uslijedile su riječi Dejana Marjanovića, predsjednika Županijske udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, koji se kratko, ali dirljivo zahvalio majkama na svemu što su pružile djeci tijekom njihova odrastanja, kao i na potpori koju im daju te suradnji s Udrugom.

U ime Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata grada Nova Gradiška obratio se predsjednik prof. Ante Vukšić i pohvalio rad Udruge udovica, kao i zajedničku suradnju posebno od kako se nalaze u prostoru Doma Hrvatskih branitelje. – Zajedno nam je ljepše, a zajedno i sudjelujemo u obilježavanjima svih obljetnica iz domovinskog rata, kao i u različitim aktivnostima i akcijama. Apostrofirao je sudjelovanje obje udruge u aktivnostima svih braniteljskih udruga koje su Priopćenjem reagirale na možebitno otvaranje radio postaje SDF-a u NG te na održavanje svetosavske akademije u Domu kulture. Također je istaknuo kako su dosadašnji čelnici grada (Bigović, Lukačević, Ban) vodili izuzetnu brigu o braniteljskoj populaciji i na tome im se zahvalio te izrazio nadu da će takav odnos imati i nova vlast nakon održavanja prijevremenih izbora u gradu NG.

I na kraju su uslijedile i riječi magistre Ljiljane Lukačević, voditeljice Tima za psihosocijalnu pomoć. Osvrnula se ukratko na suradnju s članicama Udruge udovica, koja je počela prije 21. godinu s Timom za psihosocijalnu pomoć.

– Kao majka i supruga mogu, kroz sve ove godine druženja i rada s vama, još uvijek samo pretpostaviti kako vam je teško bilo kad ste ostale same. Svaki puta kad vas vidim budem istodobna i tužna i sretna što ste opstale sve ove godine ovako dostojanstveno, što ste tako hrabre i što ste uspjele u svim tim teškim okolnostima dovest na pravi put svoju djecu. Uz našu pomoć, kao Tima za psihosocijalnu pomoć, ili bez nas uspjele ste onu malu djecu odgojiti i pomoći im da postanu veliki, odrasli, odgovorni, pametni i hrabri mladi ljudi i to je zapravo bit cijele ove vaše priče rada i djelovanja vaše Udruge sve ove godine, ali i svake članice ponaosob. Najljepše što sam doživjela bilo je kad smo vas “udomili” u prostoru Doma hrvatskih branitelja, a presretna kada sam shvatila da prostor dijlite s Udrugom roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja, jer zapravo sve vas veže jedna osoba koju ste izgubili,…dijete, suprug, otac. Toga ću se trenutka uvijek sjećati kao nešto veliko i vrijedno”, istaknula je, među ostalim magistra Lukačević.

Na Skupštini je izabrana i nova dopredsjednica Udruge udovica, a to je Višnja Lulić, dosadašnja predsjednica Suda časti. Skupštini su, među ostalima, bili nazočni i čika Joža Stanišić iz Udruge roditelja, Marija Španović iz Kluba žena-veteranki domovinskog rata BPŽ, kao i Mario Kohut iz Županijske udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Upravo je ova udruga svim članicama udruge udovica na kraju Skupštine uručila skromne blagdanske poklone i na taj način poželjela Sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

Related Post

PUKOVNIK ADAM TOMIČIĆ:

Autor - 25/09/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 25. rujna 2016. – Govoreći jučer na obilježavanju 25. obljetnice ustroja 121. brigade HV-e Nova Gradiška, pukovnik Adam…