GRADI SE UREĐAJ ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: Građani pazite što bacate u gradsku kanalizaciju!

1039 0

Autor Franjo Samardžić, Foto ilustracija SBplus
NOVA GRADIŠKA, 11. kolovoza 2020. – U Novoj Gradiški se trenutno provode dva projekta veoma značajna za čist životni okoliš i zdrav život. I jedan i drugi, uz milijunska ulaganja, u velikoj mjeri ovise o građanima, njihovim navikama i odnosu prema životnoj sredini. Jedan od projekta je prikupljanje i razvrstavanje otpada, a drugi izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iako je ekološka svijest građana sve veća, uz novac ulažu se napori kako bi se ljudi educirali i učinili odgovornijim u svakodnevnom ponašanju, bilo da se radi o prikupljanju i razvrstavanju otpada ili ispuštanju ili odbacivanju svega i svačega u gradsku kanalizaciju. Bilo je, naprimjer, slučajeva u gradsku kanalizaciju ispuštanja razni ulja pa i bacanja svinjskih iznutrica.
Uz račun za prošli mjesec Vodovod zapadne Slavonije je svakom domaćinstvu i drugim korisnicima gradske kanalizacije dostavio edukativni letak u kome ih se obavještava da je u fazi izgradnje dugo očekivani uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i da se do njegovog dovršenja otpadne vode i dalje ispuštaju u vodotok. Konkretni radi se i lateralnom kanalu, koji građani, pogotovo Ulice Kralja Zvonimira, nazivaju i smrdljivom kanalom, a potom i Šumetlici koja otpadne vode iz gradske kanalizacije odvodi u Savu.
-Imajte na umu da sve što bacite u kanalizaciju završi nizvodno, a tamo šteti životu i zdravlju drugih ljudi, životinjama, biljkama i okolišu u cjelini.
Naročito su u tom smislu štetni: ulja, masti, deterdženti, boje, lakovi, pesticidi, naftni derivati, otapala, lijekovi i slično.
Okolišu smeta i uneseni kruti otpad (maske za lice, rukavice, vlažne maramice, pelene, higijenski ulošci, papirnati ručnici, štapići za uši, zubni konac, prezervativi, tekstil, perje, kosa, dlake, pijesak za kućne ljubimce, uginule životinje, daske , letve…), koji štete i samom sustavu javne odvodnje .
Zbog svoje nerazgradivosti kruti otpad prvenstveno izaziva uspore u cijevima i začepljenja cijevi, a kad dođe do blokade rada pumpi širi se neugodan miris i razlijeva sadržaj po vašim dvorištima ili javnim površinama.
Molimo da se o odvojenom prikupljanju i pravilnom zbrinjavanju pojedinih vrsta otpada informirate kod nadležnog komunalnog poduzeća, a da u sustav javne odvodnje ispuštate isključivo otpadne vode: sanitarne, pročišćene industrijske i, ako je sustav javne odvodnje mješoviti, oborinske. Ništa Više – navodi se u letku koji su dobili građani i drugi korisnici sustava odvodnje.

Related Post