GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

565 0

NOVA GRADIŠKA – “Velika ispovijed” naslov je knjige Jasminke Frlete- Botica predstavljene u Gradskoj knjižnici NG u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 28. listopada. Moderator je bila prof. Biljana Dakić, ravnateljica,

o knjizi je govorila i autorica, a sve je bilo začinjeno popularnim, vječnim melodijama u izvedbi Milenka Divjaka- Majka i Željka Brčića-Duše te interpretacijom ulomaka što je na svoj osebujan način učinila prof. savjetnica Nada Šerić.

“Velika ispovijed” su priče žena triju generacija od 40. do 90. godina i tri, za autoricu geografski važne sredine: Slavonija, Dalmacija i Zagreb. Radeći na knjizi sedam godina, autorica kroz razgovore s 33 žene donosi 26 potresnih, začuđujućih, ali i blagih, duhovitih, pozitivnih priča čija snaga leži upravo u njihovoj autohtonosti, u iskrenom ispovijedanju stvarnih žena: naših prijateljica, sestara, majki, baka. Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti jer su se tiho, ali ustrajno borile i utrle put budućim naraštajima. One su junakinje ne samo ove knjige već stvarnih života i borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu.

Kroz autobiografiju “Vlak života” koju je napisala, kako kaže, kao dar roditeljima “gastarbajterima” povodom njihove 50. godišnjice braka ponovno je otkrila pisanje, a ohrabrena uspjehom tog prvijenca upustila se u projekt “Velike ispovijedi” čija je poruka kako je istinski život upravo onakav kakv jest, i dobar i gorak. – Da nema tame, ne bi bilo ni svjetla. Ali se treba boriti i upravo je borbenost “crvena nit” koja se provlači kroz ovu knjigu. Svaka generacija ima neku drugu borbenost, svoju borbenost. Ali borbenost je prisutna- istaknula nam je u razgovoru.

Jasminka Frleta-Botica rođena je u SB 1959. Potječe iz patrijarhalne slavonsko-dalmatinske obitelji. S obzirom da su roditelji otišli u pečalbu, odgaja je baka Manda s kojom odrasta u Garčinu i kojoj je i posvetila ovu knjigu.

Školuje se i u SB, Rotterdamu i Zagrebu. Ambicije za samoostvarenjem i dokazivanjem vrijednosti žene u pretežno muškom poslovnom svijetu, što vidi kao svoju misiju, odvode ju preko Slovenije u Nizozemsku. Živi i radi u okolici Rotterdama kao inženjerka strojarstva.

-U životu nisam željela biti supruga od,… ovoga,… ili onoga,… željela sam biti Jasminka Botica. I zato sam strojarstvo izabrala iz praktičnih razloga. Upravo mi je posao i omogućio da pišem, a pisanje mi je hobi koji mi omogućuje ostvariti ravnotežu i raspodijeliti životnu energiju- istaknula je, među ostalim.

Susret s Jasminkom Frletom-Botica bio je pun topline, emocija, empatije, ljudskosti. Autorica je upravo svojom neposrednošću i iskrenošću stvorila svojevrsno obiteljsko ozračje povjerenja, koje nam je u današnje vrijeme i najpotrebnije.

Related Post

POUMAR

Autor - 22/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Sinoć (20. 5. 2015.) u Dvorani Relković izvedena je kazališna predstava „Glumice u zagrljaju“ Gradskog kazališta Požega.…

GRADSKA KNJIŽNICA

Autor - 03/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. studenog 2013. – U prostoru Gradske knjižnice 31. listopada upriličeno je predstavljanje knjige “103 portreta hrvatskih književnika”…