GRADSKI MUZEJ: Otvorena izložba Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet

1880 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2019. – Danas je u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena pažnje vrijedna izložba NIKOLA TESLA – čovjek koji je rasvijetlio svijet, koju svakako treba doći pogledati.
Pozdravljajući okupljene na otvaranju, ravnateljica Marija Mihaljević, izrazila je zadovoljstvo što se u podu Dana grada ugostila izložba velikog hrvatskog i svjetskog velikana, zahvaljujući organizatorima izložbe Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hrvatskom povijesnom muzeju, Muzeju Brodskog Posavlja i Gradskom muzeju Nova Gradiška.
Autori izložbe su Renato Filipin i Matea Brstilo Rešetar, likovni postav izložbe obavila je Nikolina Jelavić Mitrović, a multimedijsku prezentaciju pripremio je Ivan Matušić Klif.
Matea Brstilo Rešetar i Renato Filipin govorili su o postavu i predstavili izložbu.
Multimedijska izložba s izuzetno zanimljivim video materijalima, s deset dizajniranih panoa te interaktivnim funkcionalnim napravama Teslinih izuma prezentira Teslin životni put id rodnog Smiljana do Amerike, slojevitost povijesnih događanja, njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča, te njegove svjetski poznate izume i patente koji su pokrenuli i promijenili svijet, a i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama.
Izložba o genijalnom izumitelju rođenom u Hrvatskoj, Nikoli Tesli, koja je do sada gostovala u Parizu, Bratislavi, Košicama, Madridu, Helskinkiju, Sankt Petersburgu i Brnu, svojevrsna je pozivnica za obilazak postava njegove rodne kuće u sklopu Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu kao i Demonstracijskog kabineta Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Related Post

Kako preživjeti blagdane?

Autor - 23/12/2021 0
Pred nama je blagdansko razdoblje, koje se često opisuje kao najsretnije doba u godini. No, velikom broju ljudi blagdani su…