Gradski muzej u ponedjeljak obilježava Međunarodni dan muzeja

259 0

U ponedjeljak u 17 sati održati će se radionica za Klub MS Nova Gradiška i njegove članove oboljele od multiple skleroze

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2020. – Nakon ublažavanja mjera protiv pandemije koronavirusa i Gradski muzej Nova Gradiška kreće s aktivnostima. Kako doznajemo od Jelele Kovre u ponedjeljak u 17:00 sati održati će se radionica za Klub MS NG, odnosno oboljele od multiple skleroze.

Gradski muzej Nova Gradiška se tako još jednom uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, koji ove godine u Hrvatskoj slavi 40-tu obljetnicu!

ICOM, koji tematski usmjerava obilježavanje manifestacije, za ovu godinu predložio je temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“.

-Muzej će sudjelovati tako što će u ponedjeljak, 18. svibnja, u svojim prostorima organizirati i provesti radionicu kojom će odabrane slike (iz fundusa galerijskog odjela) interpretirati ciljanoj skupini korisnika – oboljelima od multiple skleroze koji zbog kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava pate od oštećenja motorike, smanjene vidne oštrine, poremećene ravnoteže i slično.
Kroz prilagodbu teme i likovnog zadatka korisnicima će se približiti dio muzejske baštine i omogućiti im stvaranje vlastitog likovnog djela.
Rezultat su učenje skupine o kulturnom naslijeđu i likovnim tehnikama, gradnja novih poznanstava (između skupine i djelatnika muzeja) i stjecanje pozitivnih iskustava s ciljem produbljivanja misije muzeja u zajednici kroz uključivanje marginalne skupine u djelatnost ustanove s nadom kako ovakav pristup može pomoći u osvješćivanju javnosti o potrebama i mogućnostima oboljelih od MS-a – navodi Jelena Kovre.

Related Post