Gradsko društvo Crvenog križa obilježilo Svjetski dan prve pomoći 

423 0

Tekst Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 9. rujna 2022. – Gradsko društvo Crvenog križa   danas je obilježava  Svjetski dan prve pomoći. Tradicionalno se u cijelom svijetu obilježava svake druge subote u rujnu  na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog  polumjeseca. 

Nacionalna društva obilježavaju  ga  putem raznih aktivnosti,  ukazujući građanima u zemljama u kojima djeluju, na važnost  pravodobno i na pravilan način pružene prve  pomoći. i izgradnje svijesti o  solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.  Svake godine Učinilo je to danas na  gradskom trgu i  Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška i  podsjetilo   građane  koliko je  važno osposobljavanje što većeg broja ljudi za pružanje prve pomoći  u spašavanju života kao i u smanjenju štetnih posljedica nesreća koje se događaju svakodnevno u svim životnim aktivnostima.

Ovogodišnja tema  obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći posvećena je važnosti  cjeloživotnog učenja i  uključuje  sve dobne skupine, djecu, odrasle i starije osobe. 

Budući da je prva pomoć tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa  naše društvo predviđenim aktivnostima nastoji potaknuti građane  na savjesno i odgovorno ponašanje  s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica  od invaliditeta  zbog iznenadnih bolesti i ozljeda.

Kroz pokaznu vježbu mladeži Crvenog križa  Gimnazije Nova Gradiška prikazali  smo građanima  pružanje prve pomoći unesrećenima. Uz Crveni križ i danas su s  nama, kao i svake godine,   djelatnici Policije, Patronažne službe i Hitne pomoći.  Patronažna služba  građanima je  mjerila tlak i šećer u krvi – naveo je Dario Pauković, ravnatelj GD CK Nova Gradiška. 

Related Post