HDZ PROTIV: Gradski proračun za 2020. godinu iznosi 96,5 milijuna kuna

1608 0

Autor Franjo Samardžić

Sve stavke se mogu okrenuti na negativno, što je predsjednica Kluba HDZ-a i učinila. Ne valja ovo, ne valja ono, zašto uređujete grad, zašto uređujete centar, zašto? Zato što je to naše opredjeljenje i naša politika… Sve se može prebaciti u negativu i zločestoću. Ovo je naš proračun, ovo je naš plan i ako treba za njega poginut i to ćemo napravit. Vjerujem da ćemo napravit dosta toga – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

NOVA GRADIŠKA, 14. studeni 2019. – Središnja točna današnje sjednice Gradskog vijeća, održane pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas Vujčić, bila je usvajanje prijedloga proračuna za 2020. godinu, a potom i prijedloga programa i djelatnosti koje se iz njega financiraju.
Prijedlog proračuna, u kojem su u narednoj godini planirani ukupni prihodi u iznosu od 96,6 milijuna kuna, usvojen je sa 11 glasova vijećnika SDP-a . Protiv je bilo 5 vijećnika HDZ-a.
Prijedlog proračuna obrazložio je gradonačelnik Vinko Grgić, a potom i odgovarao na primjedbe oporbenog HDZ-a koje je obrazložila mr. Ljiljana Lukačević.
-Klub vijećnika HDZ-a, sa proračunom teškim 96,5 milijuna kuna, niste iznenadili, jer smo već navikli na vaše megalomanske proračunske ideje i vaše loše sposobnosti da stomilijunska obećanja ispunite. Tome kao argument idu izvršenja dosadašnjih proračuna u vašem mandatu, koja jasno pokazuju da je vaš domet na rashodovnoj strani 58 milijuna kuna i da s tim ispunjavate samo 77 posto onog što građanima takvim proračunom građanima obećavate. Naš Klub ovim proračunom nije impresioniran, jer koliko on u brojkama raskošan i bogat bio, on s druge strane je sadržajno vrlo siromašan i opet je, kao i dosada, predaleko od onih stvarnih ljudskih potreba naših sugrađana. Ovaj proračun ne vidimo, niti inovativnim niti razvojnim, a niti socijalno osjetljivim – kazala je mr. Ljiljana Lukačević i opširno to obrazložila navodeći bojne stavke u predloženom proračunu koje bi trebalo povećati.

Sličnog mišljenja i predloženom prijedlogu proračuna imao je i Željko Bigović.

Suprotnog mišljenja je Klub vijećnika SDP-a čije je stavove obrazložio Franjo Kikić.

-Smatramo da prijedlog proračuna ima socijalnu i razvojnu komponentu.
Socijalna komponenta dolazi do izražaja u nizu aktivnosti u tekućim i kapitalnim projektima: Projekt „Žena zaželi“, javni radovi, stipendiranje učenika i studenta, sufinanciranje prijevoza učenika, potpora za novorođeni dijete, nagrade za postignute rezultate učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola, potpore za podmirenje troškova stanovanja, jednokratne novčane pomoći, novčane pomoći umirovljenicima, naknade za troškove ogrijeva, pomoći za izgradnju infrastrukture hrvatskim braniteljima, sufinanciranje usluga predškolskog odgoja i ljetovanje dace slabijeg imovnog stanja, pomoć obiteljima sa šest i više djece i drugo.
Što se tiče razvojne komponente planirana su značajna sredstva za razvoj gospodarstva koja idu kroz razvojnu agenciju, Tehnološki inkubator, CEKOM, mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i zapošljavanje.
Što se tiče ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planira se veliki broj aktivnosti. Rekonstrukcija ulice Ivana Domca, izgradnja kružnog toka na križanju Gajeve i Kraljevićeve ulice, uređenje Mažuranićeve ulice, izgradnja multifunkcionalne dorane gradske vijećnice sa popratnim sadržajima, izgradnja parkirališta kod bazena čija će izgradnja krenuti slijedeće godine, izgradnja fotonaponske elektrane BIOSOL, adaptacija društvenih domova u Ljupini i Novoj Gradiški, nastavak uređenja šetnice uz Šumetlicu i gradske tržnice (pod, klupe i nadstrešnice), nastavak izgradnje sportskih terena u naselju Slavča i pripremni radovi za izgradnju gradskog vidikovca na Slavči i uređenje petog kata gradske upravne zgrade…
Uz to osigurana su sredstva za normalno funkcioniranje gradske uprave, udruga u trgovačkih društava u vlasništvu grada – kazao je Franjo Kikić.

-Naš izvorni proračun je oko 50 milijuna kuna i mi bi mogli prekrižit ruke i ne radit ništa., već samo održavat sustav. Nažalost, to se događalo u vrijeme kada je gospodin Bigović bio gradonačelnik i HDZ upravljao gradom. Što se napravilo u tri godine? Kada usporedite taj period s našim periodom, razlika nije nebo i zemlja,već, kako je kolega Grainer rekao, svemirski brod. To je činjenica i nije to moja samohvala. To je rad ljudi i gradske uprave. Hvala svim ljudima koji vode ovaj grad. Napinjemo se iz sve snage da bi došli do tih 100 milijuna kuna. To je realno moguće, ali vremenski u jednoj godini je nemoguće. Naprimjer, projekt BIOSOL, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane. Potpisan je ugovor s EU s trajanjem tog projekta od 36 mjeseci i ne možemo ga napravit u pet dana. Da bi sa tih 50 milijuna kuna došli do 96 milijuna kuna netko mora pripremiti projekte. Nedostaje nam još pet ljudi. Uređenje petog kata je za mali poduzetnički koji ćemo dati startupovima i malim tvrtkama od jednog i dva zaposlena. Ako ga uredimo za milijun kuna dobit ćemo nazad 800.000 kuna…
-Sve stavke se mogu okrenuti na negativno, što je predsjednica Kluba HDZ-a i učinila. Ne valja ovo, ne valja ono, zašto uređujete grad, zašto uređujete centar, zašto? Zato što je to naše opredjeljenje i naša politika… Sve se može prebaciti u negativu i zločestoću. Ovo je naš proračun, ovo je naš plan i ako treba za njega poginut i to ćemo napravit. Vjerujem da ćemo napravit dosta toga – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post