HEROJI – Skromno obilježena obljetnica ustroja dragovoljačke 3. bojne

1034 0

NOVA GRADIŠKA, 28. lipnja 2010.  – Ove je godine skromno obilježena 19. obljetnica 3. bojne 108. bigade ustrojene od dragovoljaca iz novogradiškog kraja. Tek desetak branitelja i predstavnika udruga, predvođenih pukovnikom Adamom Tomičićem i Jozom Bungićem, predsjednikom i zamjenikom predsjednika Koordinacijakog odbora za obilježavanje

 obljetnica iz Domovinskog rata, okupilo se kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. Po pljusku su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na svoje poginule suborce.

Dragovoljačke postrojbe ustrojene su u vrijeme kada su samo najodlučniji i najhrabriji domoljubi, slabo naoružani i za ratovanje nedovokljno pripremljeni i opremljeni, stali nasuprot u oružju nadmoćnijem neprijatelju, spremni da vlastitim životom obrane napadnutu domovinu.

 Treća bojna 108. brigade ustrojena je 28. lipnja 1991. godine od dragovoljaca iz cijele bivše novogradiške općine. Postrojbe novogradiških dragovoljaca srpskoj agresiji suprostavljaju se zajedno s postrojbama specijalne policije Lučko i Zbora narodne garde na potezu Stara Gradiška – Okučani i u Okučanima. Pod zapovjedništvom Željka Žgele i njegova zamjenika Ljuboslava Terzića njeni pripadnici suprostavljali su se neprijatelju u civilnoj odjeći i s više nego skromnim naoružanjem.

Bojno djelovanje 3. bojne primjer je domoljublja, hrabrosti i ratnih uspjeha. Od prve akcije, izvedene s 13. na 14. kolovoza i u rujnu 1991. godine, kada zauzimaju tzv. vilu „Partizanka“ nadomak Okučana, do kraja kolovoza i u rujnu 1991. godine svakodnevno vode okršaje s agresorom sprečavajući ga u namjeri da se brzo probije prema Novoj Gradiški. U rujnu 1991. godine, kada se rat rasplamsao svom žestinom, a novogradiška bojišnica se formirala, 3. bojna susprostavlja se agresoru na obroncima Psunja, kod Mašićke Šagovine i Trnave te na području Smrtića, Gornjih Bogićevaca i Kosovca. Ustrojem 121. brigade HV-e Nova Gradiška 3. bojna 108. brigade Slavonski Brod postaje 1. bojna 121, brigade.  

Brigadir Željko Žgela            Ljuboslav Terzić

 

Related Post