Hodočašće i procesija sv. Linarti

1025 0

CERNIK – Hodočašće i procesija sv. Linarti dogodilo se 10. svibnja suradnjom cerničkih udruga, pa tako i KUU Cernik i župe. Hodočasnici su se okupili pred župnom crkvom sv. Petra u Cerniku gdje ih je pozdravio fra Vjenceslav Janjić, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana te pojasnio cilj i simboliku hodočašća.

-Ova naša župska devetnica je na čast sv. Linarti. Sada na početku prisjećamo se 1536. godine kada su Turci protjerali iz našega mjesta franjevce, ali i pobožni narod. I kao što uvijek biva, narod je nosio sa sobom svoje svetinje. Mi smo uzeli sv. Llinartu (kip), koji je naša svetinja jer smo se kod sv. Linarte i okupljali u najteže doba, tursko doba i to kroz 150 godina . A 1691. godine kada su Turci protjerani iz Cernika, Pakraca, iz Slavonije od tada se Cerničani ponovno vraćaju u svoj Cernik.  Kao sjećanje na ta najteža vremena naše župske povijesti mi imamo ovu devetnicu. Dakle na početku se sjećamo izgona iz mjesta, a u mjesecu studenom na sv. Linartu ćemo se vratiti i sjetiti i povratka iz tog povijesnog vremena. Nosimo kip sv. Linarte i svake prve subote u mjesecu od sada pa do blagdana sv. Linarte imat ćemo svetu misu u crkvi sv. Leonarda.

Kroničar je zapisao da su se kod crkve sv. Linarte pod lipom okupljali vjernici u progonstvu svake mlade nedjelje (a to je zapravo prva subota u mjesecu). Na ovaj način želimo svoju vjeru obnoviti i prisjetiti se tih povijesnih vremena. Pored te lipe bila je vjerojatno i jedna Gospina slika  ili Gospin kip kod kojega su naši stari molili. U mjesecu smo svibnju, u procesiji nosimo sliku Majke Božje i tražimo Njezin blagoslov i njezin zagovor- rekao je fra Vjenceslav Janjić.

U procesiji su hodočasnici molili krunicu i pjevali marijanske pjesme te po dolasku u crkvu sv. Linarte sudjelovali na svetoj misi.

I ovaj događaj je bio u sklopu jedinstvene manifestacije, koju su po prvi puta organizirali članovi KUU “Cernik” pod nazivom “Dani tradicijske kulture u Cerniku”.

Podsjetimo! Sadržaji su počeli 5. svibnja Dječjim folklornim susretom u Hrvatskom domu u Cerniku, a uz domaćine, Dječji folklorni ansambl KUU Cernik nastupili su i juniorski tamburaški orkestar Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ te pjevački zbor Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Cernika. Ugostili su i svoje prijatelje, dječju skupinu Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške te članove Kulturno umjetničke udruge „Prigorec“ iz Sesvetskog Kraljevca.

U ponedjeljak, 7. svibnja održana je radionica dječjih izvornih plesova cerničkog kraja, u utorak, 8. svibnja u Hrvatskom domu u Cerniku u suradnji s udrugom Edukacijski centar kvalitetnog obrazovanja organizirali su kreativnu radionicu za djecu. U srijedu, 9. svibnja  održana je prezentacija i promocija novih fotografija i vizualnog materijala KUU „Cernik“. U četvrtak 10. svibnja dogodilo se spomenuto hodočašće i procesija sv. Linarti, a ovogodišnji Dani tradicijske kulture u Cermiku će završiti u subotu, 12. svibnja 15. Međunarodnim folklornim susretima koreografiranog folklora. Početak je u 19 sati.

Related Post

Domaće jagode u Kauflandu

Autor - 17/04/2020 0
Kaufland nudi prve jagode iz doline Neretve i Vrgorca Proljeće je vrijeme prvih domaćih jagoda koje svi s nestrpljenjem očekuju,…