HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA: Noć filmske glazbe za javnozdravstvenu akciju „Sve za njega“

1104 0

Autorica Ivanka Herceg

Sredstva prikupljena na humanitarnom koncertu namijenjena su za kupnju sonde za novi UZV-ni aparat za prevenciju raka prostate

NOVA GRADIŠKA, 19. veljače 2019. – Humanitarnim koncertom, kojega je za novogradišku publiku i sve zaljubljenike u glazbu, ali i sve ljude velikog srca, organizirala Hrvatska liga protiv raka Podružnica „Dr. Zorislav Slović“ Nova Gradiška, naš se Grad ponovno upisao na nacionalnu kartu dobrotvornosti. Isto tako i sudionici- orkestar, solisti i vokalni ansambl HNK iz Osijeka koji su priredili jedinstven glazbeni užitak izvodeći teme iz poznatih filmova. Tako su nas poveli u šetnju „Jurskim parkom“, na plovidbu „Titanicom“, u pustolovine s „Piratima s Kariba“, „Harryem Potterom i plamenim peharom“, podsjetili nas na povijesni spektakl „Gladiator“. Podarili i djelić bezvremenske glazbe Ennia Morriconea, skladbu Gabriel’s oboe iz filma „Misija“ (oboa solo Dejan Činčurak). Uslijedile su i teme iz američkog mjuzikla „Priča sa zapadne strane“, znanstveno fantastičnog filmskog serijala „Ratovi zvijezda“, romantične bajke „Ljepotica i zvijer“, potom i tema iz animiranog filma „Kako trenirati vlastitog zmaja“, a sve su začinili temom „Aquarius“/ Let the sun shine in“ iz mjuzikla „Kosa“ jednim od najpoznatijih filmskih prikaza hipijevske kulture i filozofije.

Orkestar, solisti: Ivana Medić i Sanja Toth, soprani; Filip Hozjak (tenor) kao i vokalni ansambl: Stefany Findrik, Gordana Kalmar, Davor Solanović i Tomislav Moržan nastupili su pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca. I publika ih je nagradila pljeskom, ovacijama i pozivom na biss.

Nova Gradiška je ponovo potvrdila kako je grad kulture. I još su nešto dokazali ljudi ovoga Grada- da imaju veliko srce, osjetljivo na potrebe drugih. Tako je16. Veljače povezano ono najljepše – glazba i humanitarnost. A u tome su pomogli mnogi: veliki broj publike koja je ispunila sportsku dvoranu ETŠ i ekonomske škole, Grad NG, gradonačelnik Vinko Grgić sa suradnicima, Brodsko-posavska županija i župan Danijel Marušić, Opća bolnica NG, Grad Novska, TZ, članovi Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. Brigade/pukovnije NG, ravnatelji i učitelji naših škola, načelnici općina.

Sredstva prikupljena na humanitarnom koncertu su namijenjena za kupnju sonde za novi UZV-ni aparat za prevenciju raka prostate. Naime novogradiška Liga time se pridružila i nacionalnoj javnozdravstvenoj kampanji “Sve za njega” koju su organizirali Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate i Hrvatske lige protiv raka.

O Hrvatskoj ligi i njezinoj Podružnici u Novoj Gradiški

Hrvatska liga protiv raka osnovana je 5. studenog 1966. godine u Zagrebu. I ta jedinstvena, dobrovoljna i humanitarna društvena organizacija djeluje na cijelom području RH na zdravstvenom odgoju i prosvjećivanju stanovništva, osobito djece i mladih, pomaže znanstveno istraživački rad u borbi protiv raka te pruža pomoć u liječenju oboljelih. Liga utemeljuje i svoje odbore i u drugim većim mjestima i gradovima.

Inicijativom prof. Dr. Marka Bašića, radiologa, inače rodom iz Nove Kapele i dr. Zorislava Slovića rendgenologa 20. lipnja 1968. u Novoj Gradiški je utemeljen Odbor lige protiv raka Nova Gradiška. Prvi predsjednik bio je ing. Mijo Lipičanin, direktor Drvno industrijskog kombinata „Stjepan Sekulić“ Nova Gradiška, potpredsjednik dr. Jakov Dedoević, direktor Medicinskog centra „Dr. Andrija Štampar“, prvi tajnik dr. Sc. Zorislav Slović, a drugi tajnik dr. Vladimir Presečki. Poslije Hrvatskog proljeća 1971. gasi se Podružnica, a njezin rad obnovljen je poslije Domovinskog rata u samostalnoj hrvatskoj državi 20. ožujka 1995. godine kada je za predsjednika izabran dr. Zoran Jukić, kirurg, za potpredsjednika je izabran ing. Stanko Lazić, a za tajnike ing. Terezija Grgić i dr. Damir Japundžić. Naša Tereza Grgić. Koja je i ovoga puta odradila veliki i zahtjevan posao, predsjednicom postaje 1998. Godine. Nastavljaju se tribine , edukativni programi i u suradnji s Maticom hrvatskom i Pučkim otvorenim učilištem Nova Gradiška, izdaju edukativne publikacije. Od 1997. godine novogradiška je Liga Podružnica Lige protiv raka Brodsko-posavske županije i neprekidno vrijedno radi na zdravstvenom prosvjećivanju i preventivi.

U ime novogradiške Podružnice Lige „Dr. Zorislav Slović“ okupljenima se na početku ove humanitarne večeri obratila predsjednica Terezija Grgić zahvaljujući svima koji su pomogli realizaciju ovog kulturno- humanitarnog događaja. Ujedno je zahvalila i prof. Dragici Vidmar koja je obnovila Ogranak Matice hrvatske u NG, ali i potakla obnavljanje rada i djelovanja Lige u našemu gradu. Podsjetila je i na akciju novogradiške Lige u suradnji sa Zakladom „Ana Rukavina“ kada smo bili među prvim malim gradovima u RH čiji su se građani odazvali stvaranju Hrvatskog registra dobrovoljnih darovatelja krvotvornih matičnih stanica. Liga nastavlja konkretan i angažiran rad i dalje s ciljem preventivne zdravstvene zaštite, ali i s ciljem pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

U ime Opće bolnice Nova Gradiška zahvalio je dr. Alen Urban, specijalist urolog i ukratko upoznao s činjenicom koliko će ovaj dio opreme za UZV-ni aparat kojega Liga želi nabaviti značiti za preventivu karcinoma prostate i koliko ubrzati ishođenje potrebnih nalaza.

Na kraju ove prekrasne „Noći filmske glazbe“ Tereza Grgić je u ime novogradiške Lige uručila Plaketu HNK-u Osijek (primio maestro Mladen Tutavac), intendantu Darku Šnajderu. Plaketu i Zahvalnicu uručila je i Sanji Muller Zoričić, ravnateljici ETŠ i ekonomske škole, Zahvalnicu prof. Miji Matoševiću ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole te zahvalila na svoj pomoći koju su pružili. Prigodni pokloni bili su namijenjeni i solistima i članovima Vokalnog ansambla.

Bila je ovo prekrasna večer koja je višestruko oplemenila duše svih koji su joj bili nazočni.

S obzirom da je cijena sonde koju Liga želi nabaviti 66.506.25 kn, kako nam je rekla Terezija Grgić, akcije će nastaviti do ispunjenja cilja.

Related Post