HRVATSKA STVARA SIGURNO OKRUŽENJE ZA POČETAK TURISTIČKE SEZONE

729 0

Autor HUT, foto Jakša Samardžić

Među prvim zemljama u svijetu krenut ćemo s organiziranim cijepljenjem turističkih djelatnika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac objavila je kako će uskoro započeti organizirano cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a cijepljenje stalno zaposlenih i sezonskih radnika u turizmu trebalo bi biti gotovo do početka sezone. Na taj Hrvatska želi dodatno utvrditi percepciju sigurne destinacije za turizam s obzirom da je to nužno za uspješnu turističku sezonu.

Hrvatska je naime uspjela ostvariti najbolji rezultat u dolasku stranih gostiju prošle godine upravo zbog činjenice da smo gostima osigurali sigurno okruženje koje je omogućilo da nismo imali niti jedan slučaj širenja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima. Uz sve mjere koje su to osigurale prošle godine, cijepljenje turističkih djelatnika će ove godine dodatno povećati sigurnost gostiju, ali i osigurati povoljnu epidemiološku situaciju u turističkim središtima.

”Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima kako Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju”, naglasila je ministrica Brnjac.

Hrvatska udruga turizma (HUT) je početkom godine provela anketu među turističkim djelatnicima koja je pokazala da ih se želi cijepiti visok postotak, oko 70 posto, što je stopa procijepljenosti koja bi trebala jamčiti visoku razinu sigurnost i za goste i za zaposlenike u turizmu i njihove obitelji.

“Početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u ovoj fazi pripreme turističke sezone je odlična mjera, a mi ćemo napraviti sve što može da se što veći broj zaposlenika i sezonaca animira na cijepljenje. Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone vezan uz epidemiološko stanje te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, a pravovremeno i organizirano cijepljenje turističkih djelatnika je jedan od najvažnijih čimbenika koji će to i omogućiti”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Turisti će imati široku mrežu punktova za testiranje, a dio troška subvencionirat će država

Prema najavama, svim gostima u Hrvatskoj ove će sezone na raspolaganju biti široka mreža punktova za testiranje, a sufinancirat će se dio troškova antigenskog testiranja.

“Cijena antigenskih testova za turiste bit će simbolična i odlučit će se u dogovoru s HZJZ-om”, kazala je ministrica Nikolina Brnjac i pojasnila kako zaliha antigenskih testova ide preko robnih zaliha, a Ministarstvo je do sada osiguralo 20 milijuna kuna.

Dodajmo ovome kako su od 07. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupilenove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

Cijena antigenskog testiranja za turiste s nalazom na engleskom jeziku iznosi 275 HRK.

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 28 testnih centara koji provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na COVID-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo. U pojedinim gradovima i županijama u Hrvatskoj provodi se i epidemiološka mjera testiranja korištenjem brzih antigenskih testova, a više informacija dostupno je OVDJE.

Već 12.000 objekata zadovoljilo nacionalni standard Stay Safe, neki uvode i dodatne standarde

Hrvatsko ministarstvo turizma i sporta objavilo je kako je do sada oko 12.000 objekata dobilo oznaku Safe stay in Croatia, a uvedene su tri razine kontrole – Ministarstvo, strukovna udruženja i gosti.

“Gosti će putem QR-koda u pojedinom objektu u kojem se nalaze vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi toga i direktno će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je negativan, taj objekt neće dobiti tu oznaku,” rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Uz to, preko 200 hotela i kampova u Hrvatskoj izrazilo je interes i za dobivanje prestižnog švicarskog sigurnosnog cerifikata SGS-a.

Naime, UPUHH je u suradnji s KUH-om potpisao sporazum o suradnji s SGS-om, svjetskim liderom u području certificiranja sa sjedištem u Švicarskoj. Temeljem ovog ugovora članicama UPUHH-a i KUH-a omogućuje se povoljnija cijena za dobivanje certifikata SGS-a sigurnosti i čistoće, u sklopu njihovog programa „In partnership with SGS“.

SGS je vodeća svjetska kompanija za inspekcije, verifikacije, testirana i certificiranja, te je prepoznata kao globalni „benchmak“ u navedenim područjima. Kompanija zapošljava više od 94.000 zaposlenika i raspolaže s mrežom od 2.600 ureda i laboratorija širom svijeta. U području turizma SGS surađuje s Accor grupacijom, Radisson hotelima, NH Hotels grupacijom, HRS i drugima, a uskoro će njezin certifikat nositi i hrvatski hoteli i kampovi.

Hrvatska dio prvih 13 EU članica koje su definirale uvođenje Covid putovnica, no one nisu jedini uvjet ulaska u zemlju

Hrvatska i 12 europskih zemalja od lipnja uvode “zelenu putovnicu”: QR kod će otkrivati tko je cijepljen, testiran ili je prebolio koronu.

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

„Naš je cilj ‘zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a“, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA. Ona je rekla kako se radi o „pitanju opstanka za europski turizam“.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelene putovnice“ koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

„‘Zelena putovnica’ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministrica turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja „zelene putovnice“ bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a. Daljnji cilj je i usklađivanje primjene „zelene putovnice“ s trećim zemljama. Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Uskršnji praznici otvorili veći broj objekata i privukli domaće i strane goste

U Hrvatskoj je od petka 2. travnja do ponedjeljka 5. travnja ostvareno više od 36.000 turističkih dolazaka i oko 140.000 turističkih noćenja, pokazuju podaci eVisitora koje u utorak prenosi Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Domaći turisti ostvarili su više od 24.000 dolazaka i 64.000 noćenja, a strani oko 12.000 dolazaka i 75.000 noćenja.

“S obzirom na trenutne okolnosti i epidemiološku situaciju (…) zadovoljni smo postignutim rezultatima produženog uskršnjeg vikenda. Iako nije riječ o brojkama na koje smo navikli u uobičajenim okolnostima, ovi rezultati daju određeni optimizam za glavni ljetni dio sezone”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Najviše turističkih noćenja ostvareno je u Istri (oko 57.000 noćenja), na Kvarneru (oko 25.000 noćenja), Zadarskoj (oko 14.000 noćenja) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (oko 12.000 noćenja).

Gledajući prema destinacijama najviše je noćenja bilo u Rovinju, Poreču, Zadru, Funtani, Medulinu, Zagrebu i Opatiji.

Tijekom uskršnjih blagdana najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Švicarske, a prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima (oko 58.000 noćenja), objektima u domaćinstvu (oko 33.000 noćenja) i kampovima (oko 26.000 noćenja).

Related Post