HRVATSKI LABURISTI – PODRUŽNICA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

1423 0

Dana 26. veljače 2013. na dnevni red skupštine Brodsko-posavske županije dolazi Zakon o sanaciji javnih ustanova (http://www.zakon.hr/z/550/Zakon-o-sanaciji-javnih-ustanova) Budući da u ovom trenutku nismo vijećnici

predstavit ćemo naše stavove na ovaj način.

 

Imamo, dakle, situaciju da su, s jedne strane Županije – osnivači i vlasnici bolnica – koja ne može utjecati ni na što, a, s druge strane je HZZO koji određuje limite bolnicama i svaki mjesec ih smanjuje, a ujedno je i najveći dužnik, te ministre koji potpisuju kolektivne ugovore i stvaraju obveze. I sada najveći dužnici vrše sanaciju.

 

Problem postoji od 1.7.1996. kada je na snazi ovakav sustav financiranja zdravstvenih ustanova odnosno bolnica. U ovom trenutku u većini bolnica po kolektivnim ugovorima podmiruje se od 75 do 85 % troškova. Te ugovore, znači obveze, nisu potpisali vlasnici bolnica, županije, nego netko drugi. Budući da su županije osnivači bolnica, a iz proračuna se dobija većina sredstava koja se redovito smanjuju, pitanje je zašto su svi župani o tome šutjeli sve ovo vrijeme. Županija je sada otprilike kao vlasnici stana koji se griju na sustav toplana i ne mogu utjecati ni na što. Dok je HDZ bio na vlasti o tome se šutjelo.

Sad kad su na vlasti iz SDP-a, njihovi župani šute i prihvaćaju takve odluke.

 

Bolnice postaju umjetnici u preživljavanju. Prvo izvršavaju ono što moraju po kolektivnom ugovoru, a specijalizacije, plaćanje lijekova vele-drogerijama, režija (struja, plin, voda…) odgađaju se. Nećemo pričati o toalet papiru i ostalim štednjama. Jednostavno su morali štedjeti na svemu. Vele-drogerije su obustavljale isporuke lijekova, jer su bolnice bile toliko dužne da su i njihovo poslovanje ugrožavale.

Po Zakonu o ustanovama za gubitke odgovara vlasnik koji ne utječe na prihode, ali ni na rashode. Ima samo odgovornost, ali probleme ne rješava nego ih i dalje stavlja pod tepih. Dugovi su svake godine sve veći.. Dug u zdravstvu je narastao na preko 5 000 000 000,00 kuna. Sada se donosi Zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova gdje članak 3, stavak 2 podstavak 4 traži ” izjavu osnivača kojom se osnivač odriče svih osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o završetku sanacije”

 

Postaje samo dvije mogućnosti:

 

A) Da županija digne kredit i sama plati dugove

 

B) Da plati država i bude ona ta koja će organizirati za vrijeme sanacije upravljanje bolnicama i još dvije godine iza toga.

 

Budući da je u proračunu za ovu godinu za sanaciju predviđeno samo 1 100 000 000,00 kuna, uštede će se morati raditi i na druge načine. Lako se može dogoditi da se racionalizacijom Županijske bolnice pretvore u Opće bolnice koje neće imati sve odjele, pa će, na primjer, pacijenti ortopedu ići u Osijek, ili psihijatru u Požegu ili neko drugo mjesto, za što neće imati naknadu troškova.

 

Znači reforma zdravstva ide na teret građana.

 

I županijska skupština BP županije stavljena je pred gotov čin. Laburisti su u Saboru predložili amandmane na zakon još 29. studenog 2012. ( možete ih naći www.laburisti.com – klub zastupnika – dokumenti- amandmani) koje niti Kukuriku koalicija, a niti HDZ nisu željeli podržati, a dali bi našim bolnicama ipak kakvu takvu nadu za bolje sutra i autonomiju županija.

 

Ovo je problem sustava i ništa ne garantira da će poslije sanacije biti bolje, jer sanaciju radi država, a najveći dužnik bolnicama je HZZO.

 

Neka vlast preuzme odgovornost i našim građanima kaže istinu.

 

Hrvatski Laburisti- Podružnica Brodsko-posavske županije

Related Post

DRUŽENJE NA STRMCU

Autor - 20/06/2016 0
STRMAC – Članovi Liste grupe birača Željka Bigovića i gradski vijećnici s te liste okupili su se jučer na Strmcu.

NOVINARSKO PITANJE

Autor - 27/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. svibanj 2012. – Na konferenciji za novinare Gradskog odbora HDZ-a, Nikola Knežević, novinar Radio Nove Gradiške zatražio…