HRVATSKI LABURISTI: Žene su izrabljivane i još uvijek rade u ponižavajućim uvjetima

813 0

Iako su u kampanji pompozno najavljivali, premijer Plenković i HDZ još uvijek nisu učinili ništa da Hrvatska ratificira ‘Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’ (tzv. Istanbulska konvencija). Naime, sve su države članice EU-a potpisale Istanbulsku konvenciju, ali samo četrnaest od njih su je i ratificirale. Čini se da je problem u tome što HDZ smatra kako Konvencija nameće rodnu ideologiju kontra nekih tradicionalnih društvenih uvjerenja.

Umjesto dijeljenja cvijeća i slatkiša, ženama bi bilo korisnije da Vlada sastavi plan i program kako poboljšati uvjete rada i kako spriječiti diskriminaciju i nasilje nad ženama u društvu.

Čini se kako bogata nacionalna i europska legislativa koja definira politiku usmjerenu jačanju rodne ravnopravnosti, ostaje tek dobra teorija na papiru jer dosadašnja praksa i negativan trend pokazuju kako primjena istih u praksi u Republici Hrvatskoj nije polučila željene, pozitivne učinke.

Diskriminacija po rodnoj osnovi najveća je upravo u najosjetljivijim područjima: u zapošljavanju (96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, primaju manju plaću za jednaki rad, uznemiravane su i ucjenjivane na radnome mjestu), u politici gdje bi uključivanje žene u procese donošenja odluke u (izvan)institucionalnim i okvirima zbog raznolikosti iskustva i stavova kroz šire razumijevanje problema trebalo doprinositi donošenju kvalitetnijih odluka od društvenog interesa te na društvenoj razini gdje su izložene seksualnom zlostavljanju, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

U smjeru osiguranja socijalne i demografske stabilnosti nužno je ženama zajamčiti radnu i ekonomsku stabilnost, unaprijediti sustav skrbi za djecu te unaprijediti obiteljsku politiku i zakonske okvire o porodiljnom dopustu majki i očeva.

Čini se da svjesno ignoriramo najveću društvenu vrednotu definiranu Ustavom, a najveću odgovornost snose političke stranke koje očito još nisu prepoznale važnost ravnomjerne rodne participacije kao važnog element jačanja demokracije.

Drage žene – borite se za svoj bolji položaj u društvu, više vas je, obrazovanije ste, dopustite da vas se čuje, mijenjajte trendove i mijenjajte društvo. Jer na to imate pravo. Sretan Vam Vaš dan!

David Bregovac

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

Related Post

IZBORI U HDZ-eu

Autor - 21/05/2012 0
Rezultati izbora su po mjeri novog rukovodstva HDZ-a Brodsko-posavske županije, a predsjednik Pero Ćosić član je Predsjedništva. Uz Jadranku Kosor…

POČELA ŠKOLA

Autor - 06/09/2012 0
SLAVONSKI BROD, 5. rujna 2012. – Kao i dosadašnjih godina, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Danijelom Marušićem, prvog tjedna nastave obišlo…