HSS: Hrvatska poljoprivreda je unikatna i kao takvu ju treba sačuvati

608 0

Poljoprivreda, kao izvor hrane, je od prapočetaka civilizacije bila temelj čovjekova opstanka na Zemlji, civilizacije su se razvijale uz plodna poljoprivredna tla, ratovi su se vodili radi plodnog tla i proizvodnje hrane. Hrvati su se odrekli poljoprivrede poručuju HSS-ovci i traže hitne mjere za oživljavanje proizvodnje hrane u Hrvatskoj.
Hrvatski političari su nakon stjecanja suverenosti zaboravili da suverenost počiva na samodostatnosti i nije dovoljno imati samo nacionalne granice, zanemarili su činjenicu da svaki građanin Hrvatske ima potrebu za hranom svaki dan, neovisno o više ili manje kriznoj situaciji. Hrvatski donositelji odluka su zanemarili poljoprivrednu proizvodnju, male OPG-ove i miješana poljoprivredo-radnička gospodarstva su stjerali u bankrot, a Hrvatska unatoč plodnoj slavonsko-baranjskoj crnici postala ovisna o talijanskoj, mađarskoj, kineskoj i inoj hrani.
Ministarstvo poljoprivrede i ministrica Marija Vučković samozatajno i stidljivo u javnu raspravu stavljaju Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini sa skromnih i jadnih 52,5 mil. kn, od najavljenih 30 milijardi pomoći, s naznakom da je potpora namijenjena malim OPG-ovima, istim onima koja su bankrotirala posljednjih godina jer je cilj bio ubiranje provizija od uvoza.
Želimo li vratit u život hrvatsku poljoprivredu nužno je mijenjati politike.

Predlažem mjere za sigurnu proizvodnju hrane:
– Tržnice hitno otvoriti uz sigurnosne mjere, po modelu rada malih trgovina
– Interventni otkup svih viškova, od malih proizvođača, plasirati ih u bolnice, domove za starije, specijalizirane trgovine seljačkih proizvoda
– Otvoriti trgovine s rezervnim dijelovima za poljoprivredu ( mali OPG-ovi imaju mehanizaciju stariju od 30 godina!)
– Oslobađanje od plaćanja zakupa i koncesije na državno poljoprivredno zemljište u 2020,
– Grace period od godinu dana na kredite i zajmove te oslobađanje od kamata u tom periodu
– Osigurajte plaću nositelju OPG-a (i on ostaje bez primanja)

Hrvatska je, svi će se složiti, jedinstvena po svom položaju, raznolikosti klime, reljefa, tla, kulture i tradicije. Hrvatska je bogata različitostima i zato se takvo bogatstvo ne može i ne smije svesti na jedinstveni nazivnik kopirane američke poljoprivrede, a neki upravo to pokušavaju kopirati.
Hrvatska poljoprivreda, zbog svoje različitosti, traži jedinstvene poljoprivredne politike prilagođene rataru, ribaru, cvjećaru, stočaru, voćaru u istočnoj, središnjoj i južnoj Hrvatskoj.

Related Post