IN MEMORIAM ANTUN MARAČIĆ – TUNJA  – Umro je jedan od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i multimedijalnih umjetnika

582 0

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak 30. listopada u 14 sati u velikoj dvorani krematorija u Zagrebu

 

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 28.  listopada 2023. – Umro je Antun  Maračić – Tunja. Svestrani umjetnik rođen je u Novoj Gradiški 12. prosinca 1950. godine.  U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju te  slikarstvo na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Snimio je najdojmljivije fotografije Nove Gradiška  za vrijeme Domovinskog rata. 

Minutom šutnje sinoć su ga se u gradskom muzeju sjetili nazočni  na otvaranju  izložbe  o Ivi Kerdiću  i odali  mu počast.

   -Sve nas je zatekla tužna vijest o smrti našeg Tunje Maračića, čovjeka koji je unatrag nekoliko godina aktivnije sudjelovao na našim izložbama, programima i  radu Muzeja Nova Gradiška. Bio mu je  muzej  izuzetno drag, po dobrom ga pamtimo  i zato smo mu napravili  jedan mali omaž i izrazili poštovanje.   Prije godinu dana, najviše njegovom zaslugom, otvorio izložbu o  Ivanu Kožariću, a  ne tako davno 2021. godine je kod nas imao i svoju izložbu. Izuzetno je to bila velika stvar nakon tridesetak godina njegovog nepojavljivanja u svom gradu – kazao je  Miroslav Pišonić, ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška.  

     -Antun Maračić više nije s nama. Nije se lako oprostiti od tako velikog čovjeka, jer on nije bio samo jedan od naših najistaknutijih umjetnika, nego podjednako sjajan kustos i likovni kritičar, koji se svojim tekstovima ustrajno i strastveno zalagao za prisutnost suvremene umjetnosti u medijskom prostoru. 

Antun Maračić (1950., Nova Gradiška) jedan je od naših najznačajnijih konceptualnih i multimedijalnih umjetnika. Za svoj umjetnički rad dobio je mnogo nagrada, među kojima je i Vjesnikova nagrada Josip Račić (2004.). Dugi niz godina djeluje i kao istaknuti likovni kritičar za što je 2016. dobio jedno od najvećih priznanja, nagradu Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA). 

Kao voditelj i kustos nekoliko važnih zagrebačkih galerija (Galerija Proširenih medija, Galerija Studentskog centra, Galerija Zvonimir, Galerija Forum), priredio je mnoštvo izložbi kolegicama i kolegama. Od 2000. do 2012. bio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. 

Od najranije faze analitičkog slikarstva i sekvencijalne fotografije, pa sve do recentnih djela, konstanta njegove umjetničke prakse svjedočenje je i bilježenje vremena mjesecima, pa i godinama u fotografskim ciklusima („Ispražnjeni okviri, iščezli sadržaji“, 1990.–1994., Lokrum 2000.–2009.). Uz potresne fotografije iz ciklusa „no-art“ koje su obilježile vrijeme rata u devedesetima, Antun Maračić fotografijama je senzibilno i kritički razotkrivao atmosferu gradske i seoske društvene zbilje („Rurbane nezgrapnosti, 2012.).

Djela mu se nalaze u zbirci MSU-a, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, Povijesnom muzeju Zagreb, grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u kolekcijama Filip Trade i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Kao mulitmedijalni umjetnik priredio je više od 30 samostalnih, sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izveo je niz vlastitih akcija i performansa.

Njegov golem doprinos hrvatskoj kulturi između ostaloga je i valorizacija umjetničkog djelovanja Ivana Kožarića, kojemu je 1993. priredio izložbu „Atelijer Kožarić“, izloživši cjelokupni sadržaj njegova radnog prostora u Galeriji Zvonimir. S Evelinom Turković objavio je knjigu „Atelijer Kožarić“. Upravo zahvaljujući toj gesti, nakon međunarodnog uspjeha projekta na jednoj od najvažnijih manifestacija u svijetu suvremene umjetnosti, Documenti u Kasselu, Atelijer Kožarić otkupio je Grad Zagreb i danas se nalazi u stalnom postavu MSU-a – objavio je Muzej suvremene umjetnosti. 

Related Post