INICIJATIVA: Spomen obilježje za poginule u 2. svjetskom ratu

1363 0

NOVA GRADIŠKA – Inicijativu za podizanje spomen obilježja žrtvama 2. svjetskog rata i poraća sa područja Općine Rešetari pokrenuli su Alojz Ivanišević iz Gunjavaca i Krešimir Viduka, rođen u Rešetarima, sa stalnim boravkom u Australiji.

Postavljanje jednog takvog spomen obilježja na groblju u Rešetarima Krešimir Viduka je financirao 2014. godine. Budući da su na njemu, kako se navodi, samo imena žrtava komunističkog terora od 1942. do 1947. godine sa područja Rešetara, namjera im je takvo spomen obilježje postaviti na groblju u Gunjavcima, za sve žrtve iz ostalih mjesta u Općini Rešetari.

Evidenciju ukupno 98 osoba iz Gunjavaca (32), Drežnika (30), Brđana (20) i Adžamovaca (16) prikupio je Alojz Ivanišević, koji je, kako navodi, u 2. svjetskom ratu izgubio brata i strica, te četiri prijatelja.

-Svima se želimo odužiti jer su izgubili svoje mlade živote, a niti jednom nije dokazana nikakva krivnja. Spomen obilježje bi se gradilo u dogovoru s Općinom Rešetari koja upravlja grobljem, a koja ne bi imala nikakav trošak jer će njegovo postavljanje financirati Krešimir Viduka. Smatram da je ovo jedinstvena prilika da se odužimo svim žrtvama iz četiri sela naše općine koji su dali živote za našu lijepu Domovinu Hrvatsku u kojoj danas slobodno živimo – navodi Alojz Ivanišević.

Related Post