IVAN DOZET DEMANTIRA – Dospjela, a nepodmirena potraživanja Klasa od RH iznose 50 milijuna kuna

622 0

KLAS je u trenutku otvaranja stečajnog postupka od Ministarstva obrane potraživao 50, Zavoda za mirovinsko osiguranje 9, a od Grada Nova Gradiška 5 milijuna kuna.

NOVA GRADIŠKA, 8. kolovoza 2011. – IVAN DOZET, dipl.ing.agronomije iz Mašića, bivši direktor Klasa d.d., sada u stečaju, od jednog portala koji je

objavio članak pod naslovom „Oštetio proračun i zaposlenike za 13 milijuna kuna“ traži demanti i smatra da je članak u cijelosti sporan. 

– Ovakvim navodima, nepoznati novinar s vašeg portala proglasio me krivim, prije nego je to učinio bilo koji nadležni sud u Republici Hrvatskoj. Objavljivanjem informacija na način protivan Ustavu i zakonskim propisima, izravno je nanesena šteta mojoj časti i ugledu i istovremeno trpim izravne duševne boli koje se reflektiraju na moje zdravlje – navodi Dozet u zahtjevu da taj portal objavi njegov odgovor sukladno zakonu o medijima.

 

Država više duguje nego što potražuje

 

Budući da je i novagra.hr pisala o ovom slučaju, a da bi što potpunije izvijestili javnost, donosimo dio demantija Ivana Dozeta koji se odnosi na poslovanje Klasa d.d. i njegova potraživanja od države, te reagiranja radnika koji su se protivili stečaju, a koja su prethodila pokretanju stečajnog postupka.

– Želim napomenuti da je trgovačko društvo u trenutku otvaranja stečajnog postupka imalo dospjela, a nepodmirena potraživanja prema Republici Hrvatskoj – Ministarstvu obrane od cca 50 miliona kuna, zatim potraživanja prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u ukupnom iznosu od 9 miliona kuna, te potraživanje prema Gradu Nova Gradiška od cca 5 miliona kuna. Dakle Republika Hrvatska je imala višestruko veća dugovanja prema trgovačkom društvu u trenutku otvaranja stečaja. Uprava Društva je vodila pregovore kako bi se međusobna dugovanja između trgovačkog društva i RH kompenzirala, te prava radnika u cijelosti zaštitila.

Grupa radnika je smatrala da je bolje pokrenuti stečajni postupak, to su i učinili, a pregovori s Republikom Hrvatskom su nažalost zaustavljeni. Na taj način su prava radnika ostala nezaštićena. Ovo su činjenice koje se egzaktno mogu utvrditi, a koje autor teksta ne spominje i koje bitno mijenjaju cjelokupni sadržaj priče – navodi uz ostalo Ivan Dozet. u zahtjevu za objavu tom portalu.

Dio radnika protivio se stečaju

 

Podsjetimo.

Nakon što je Trgovački sud u rujnu 2009. godine otvorio stečajni postupak nad Klasom, a 66 radnika tvrtke, koji su se protivili stečaju, osnovalo je stožer za zaštitu radnih mjesta i okupio radnike u krugu tvornice.

– Stožer smo osnovali da bi zaštitili naša radna mjesta, izbjegli odlazak na Zavod za zapošljavanje i bili na teretu države iako u Klasu imamo redovite plaće – kazao je tada Petar Vuković, predsjednik stožera.

– Do otvaranja stečaja nije trebalo doći. Imamo informaciju da je program sanacije Klasa Ministarstvo poljoprivrede uputilo Vladi na razmatranje. Mi smo dužni državi ali je i država nama dužna još više, a mi moramo u stečaj. Našli smo strateškog partnera na deset godina i Klas može poslovati. Smatramo da će Trgovački sud promijeniti odluku, jer ima i drugih insolventnih tvrtki, a u odnosu na našu imovinu nismo prezaduženi. Nitko od radnika u Klasu nije dobio otkaz, pa ni 11 radnika koji su tražili stečaj, a dobili su plaću za kolovoz – izjavio je direktor Klasa Ivica Dozet ističući da je Klas bio dobar u ratu i glavni snabdjevač hranom postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Novu Gradišku.

Klas je ipak završio u stečaju. Stečajni upravitelj i Trgovački sud procijenili su da nema uvjeta za pokretanje bilo kakve proizvodnje. Procijenjena je njegova imovina i uskoro će biti ponuđena na prodaju. Klas, nekada poljoprivredni gigant, na koga se oslanjala ukupna poljoprivredna proizvodnja i prerada, selo i seljaci, otići će u likvidaciju i zajedno s drugim novogradiškim tvrtkama završiti u ropotarnici novogradiškog gospodarstva. O kaznenoj prijavi očitovati će se Državno odvjetništvo.

Ivan Dozet

Related Post