Izložba fotografija Leptiri Slavonije – leteći biseri Panonskog mora

748 0

SLAVONSKI BROD – Povodom Dana planeta Zemlje, Javna ustanova Natura Slavonica je u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Požeškoslavonske županije organizirala izložbu fotografija Leptiri Slavonijeleteći biseri Panonskog mora. Otvorenje je održano u Galeriji Goll u ponedjeljak, 23.04.2018. Izložbu su predstavili autor Goran Letić, načelnik odjela za krajobraze Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Davorin Marković, ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeškoslavonske županije Ivan Samardžić i vlasnik Galerije Goll Tomislav Lukić.

Požežanin Goran Letić, autor izložbe, fotografirao je prvog leptira na nagovor svoje djece. Zatim je to preraslo u hobi, a na kraju i u izložbu i publikaciju o leptirima požeškog kraja opremljenu njegovim fotografijama. Izložba je već imala nekoliko gostovanja, a u Brodu će biti otvorena tri tjedna, do 13. svibnja. Ulaz je slobodan.

Leptiri su veliki i prepoznatljiv red kukaca koji svojim bojama i ljepotom zadive i one koji ih manje poznaju. Na Zemlji je poznato više od 170 000 vrsta. U Hrvatskoj je zabilježeno 190 vrsta danjih leptira, a u Slavonskom gorju je do sada zabilježeno devedesetak vrsta, što nije konačan podatak, ali je za sada poznato više nego u bilo kojem hrvatskom nacionalnom parku ili parku prirode.

Za leptire su karakteristične ljuskaste dlačice ili ljuskice na tijelu i krilima koje im daju raznolikost boja. Potpuno razvijeni leptiri hrane se najviše nektarom, rjeđe peludom, a nekima je probavilo zakržljalo pa se i ne hrane. Za leptire je karakteristična potpuna preobrazba pa između stadija ličinke i odrasle jedinke prolaze stadij kukuljice. Odrasli leptir se izvlači iz kukuljice, raširi krila i kad se ona osuše, spreman je za let.Odrasli leptiri obično žive vrlo kratko, od nekoliko dana do nekoliko tjedana, samo rijetko više od mjesec dana.

Naseljavaju različite tipove staništa: suhe livade i travnjake, vlažne livade, vrtove, voćnjake, grmovite terene, šikare, šume, šumske rubove, proplanke, te obale, potoke i rijeke. Leptiri su indikatori čistoće staništa, tla, vode i zraka jer na najmanje poremećaje u prirodi ugibaju. Leptiri nam zapravo govore o dobroj kvaliteti staništa u međurječju Save, Drave i Dunava.

Priča je krenula čisto iz zabave i znatiželje Požežanina Gorana Letića, koji je u svome vrtu fotografirao nekoliko zanimljivih leptira, te je o tome obavijestio zaštitare prirode i lepidopterologe te je priča dobila i stručnu i znanstvenu dimenziju. Uz izložbu izrađena je i publikacija o leptirima požeškog kraja.

Nadamo se da će ova izložba i ova knjižica ponukati neke nove mlade istraživače na otkrivanje velikog bogatstva života kojim smo okruženi – navodi Ivan Samardžić.

Related Post