„KA 201 DEMETER”: Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška u EU projektu vrijednom 211.825 eura

1158 0

Autor Franjo Samardžić

Do 14. ožujka 2022. godine realizirat će  ga s učenicima i profesorima iz  škola   u Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj i  Francuskoj

NOVA GRADIŠKA, 29.  siječnja 2020. – Pažnje javnosti projekt vrijedan 211.825 eura  realiziraju profesori i učenici  Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška. Sve do 14. ožujka 2022. godine realizirat će  ga s učenicima i profesorima iz  škola   u Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj i  Francuskoj gdje će se održati sastanci i podijeliti poslovi i raspravljati o njihovoj realizaciji. Prvi  sastanak održan je u Švedskoj  od 30. rujna do 4. listopada 2019. godine,   komunicirat će se putem on kine tečajeva, a  jedan internacionalni sastanak održat će se u Belgiji  iako iz te zemlje u projektu ne sudjeluje ni jedna škola

Projekt pod nazivom „KA 201 DEMETER”  predstavio   je  njegov voditelj profesor elektrotehnike Zoran Ivančić, a u školskom timu za njegovu provedbu su Krunoslav Cvitković, Tibor Čolović, Boris Grgić i Sara Stuburić. Projekt će se provoditi kroz nastavu  u trajanju od  240 sati rada.

-Projekt će se  realizirati  kroz sedam  tematskih modula, za  svaku od  tematskih  cjelinama ćemo napraviti pripreme i dokumentaciju sati koje će učenici odraditi. Putem online tečajeva obavit će se  edukacija za nastavnike  i izraditi  priručnik za nastavnike  s uputama kako  sve to primijeniti u školama i  uvesti u redovnu nastavu.

Dogovoreni tematski moduli su senzori i označavanje, pogon i šasija, upravljanje, podatkovna veza, izvor napajanja, IT testiranje, poslovna ekonomija, mine i sukobi u prošlosti, mine i industrija oružja te mine i ljudska prava. U konačnici cilj je izraditi rover za detekciju mina.

Radi se o izradi  stroja koji detektira mine.  Imati će indukcijski senzor, kao što ljudi koji sudjeluju u razminiranju imaju štap. On će u slučaju kada detektira minu  označiti mjesto gdje se nalazi.  Razgovarali smo o zastavici ili boji, a na mapi će   ga putem gps-a također označiti.  Stroj neće vaditi minu iz zemlje, a bit će na razini kao i ručni detektor što znači da će ju kao i čovjek detektirati – kazao je prof. Zoran Ivančić

-Ovaj projekt u školu nam je donio  voditelj projekta prof. Ivančić. Ovoje je  naš uži tim, a imamo i širi tim profesora,  jer da bi se projekt realizirao  moraju  sudjelovati gotovo svi u školi.   Nositelji projekta su Šveđani, a mi smo partneri s još četiri druge države. Iznos od 211.825 eura, koliko projekt iznosi, nije mali  iznos   i  bit će raspoređen na izradu rovera za razminiranje  i ostale materijale. Ono zbog čega se nama svidio ovaj projekt  je  upravo ono što naša kurikularna reforma pokušava napraviti.  Trenutno radi za opće obrazovne  predmete, a mi  na ovaj način prelazimo u struku. Ponosni smo na  ovaj projekt,  ali nam donosi zahtjevnu obvezu da  partnere iz drugih država ugostimo   i pokažemo im  najbolje što imamo. Vjerujem da ćemo projekt uspješno realizirati  – kazala je ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška Sanja Müller Zoričić.

Dodaje da je vrijednost ovog projekta, osim osnovnih ciljeva i zadataka koje predviđa,  i u tome da svaki od učenika  sudjelujući u projektu može dobiti neku novu ideju  za nekakav novi patent,   stroj ili uređaj koji će pomoći u  razminiranju, a možda i u nečem drugom jer to primarno me mora biti razminiranje.

-Iskustva koja budu međusobno razmjenjivali naši profesori i učenici možda rode  neku novu ideju koja će biti novi  patent – kaže Sanja Müller Zoričić.

Related Post

U DVORANI RELKOVIĆ

Autor - 09/10/2012 0
U petak 5. listopada 2012. u dvorani Relković održan je, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, zajednički koncert Hrvatskog pjevačkog društva…