KAD BI ZNALA PRIČATI: Opraštamo se od stare gradske vijećnice, vijećnici sele u novu 

979 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 19.  prosinca  2021. –  Na isteku ove godine opraštamo se od stare gradske vijećnice. Izgrađena je nova pa će gradski vijećnici u njoj nastavit debatirati,  politički  se sučeljavati i donositi manje ili više važne odluke za Novogradiščane. 

Sada, već stara velika  gradska vijećnica godinama je bila demokratska arena u kojoj se ne tako rijetko znalo događati da vijećnici prekorače  granice pristojnosti i  političkog nadmetanje. Posebno se to odnosi  na vrijeme  kada je novogradiška  politička scena bila bogatija strankama i raznovrsnija po političkim opredjeljenjima. Bilo je principijelnih i neprincipijelnih koaliranja pogotovo kada je trebalo birati i smjenjivati gradonačelnike. 

Za one koji su zaboravili ili ne znaju Gradsko vijeće je sve do neposrednog biranja gradonačelnika na izborima, biralo gradonačelnike. Bilo je  osebujnih  vijećnika, imena im nećemo navoditi,  koji su novinarima bili neiscrpan izvor za građane zanimljivih informacija. Vijećnici su mijenjali  političke opcije i stranke, a stranke koalirale, već prema tome  kako su se u danom trenutku  na novogradiškom  političkom nebu zvijezde složile. Danas je to već zaboravljeno  vrijeme  funkcioniranja demokracije u Novoj Gradiški, a  na političkoj sceni  nema tadašnjih aktera. Ne samo onih koje je pregazilo političko vrijeme ili su umrli, već i stranaka čiji su bili članovi, a nestale su s političke scene.  Bila su to  turbulentna ali i zanimljiva događanja na  političkoj sceni, ne samo između stranaka već i u samim strankama  gdje su  se mijenjali politički dresovi. Podsjetimo samo na  izbore gradonačelnika.

Jedan od  novogradiških gradonačelnika bio je i Zdravko Konjić. Postao je gradonačelnikom Nove Gradiške koncem 2000. godine, godine u kojoj su Novogradiščani imali čak tri gradonačelnika.

Najprije je Gradsko vijeće smijenilo Antu Šolića (HDZ) glasovima 12-torice oporbenih vijećnika kojima su se priključila i dva vijećnika HDZ-a potrebna da postane bivši gradonačelnik. Došlo je do prvih prijevremenih izbora u Novoj Gradiški nakon kojih gradonačelnikom postaje Josip Mikšić (Nezavisna lista Mikšić-Mokricki), a njegov zamjenik je Zdravko Konjić.  Na mjestu gradonačelnika Mikšić nije ostao ni do konca godine. Na sjednici Gradskog vijeća smjenjuju ga njegovi dojučerašnji partneri SDP, HNS, HSLS i HSS. Na sjednici održanoj 22. prosinca 2000. godine za gradonačelnika je izabran Zdravko Konjić (HNS), a za zamjenika gradonačelnika Ivan Višić (HSLS).

 Zdravko Konjić na mjestu gradonačelnika ostaje šest mjeseci sve do redovnih izbora 2001. godine. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 15. lipnja 2001. godine za gradonačelnika je ponovo izabran Josip Mikšić od istih onih koji su ga smijenili prije pola godine. Za zamjenike Mikšiću  izabrani su Zdravko Konjić i Juraj Pernar.

Željko Bigović (HDZ) također nije dočekao kraj mandata. Nije mu  na Gradskom vijeću  prošao prijedlog proračuna  pa se išlo na prijevremene izbore na kojima gradonačelnikom postaje  Vinko Grgić  koji mandat potvrđuje u naredna dva mandata i danas je  gradonačelnik koji  gradske vijećnike seli u novu gradsku vijećnicu.  

Recimo da je stara gradska vijećnica dobro izgledala i bila  ugodan ambijent koji je korišten i za  razne druge prigode.  Ne odlazi u mirovinu već u nju dolaze umirovljenici  kada se adaptira, prilagodi njihovim potrebama i postane, kako se najavljuje, Dom umirovljenika. 

Related Post