KLD“REŠETARI“ POD POKROVITELJSTVOM VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE UKRAJINE I OPĆINE REŠETARI ORGANIZIRALO

690 0

REŠETARI – Povodom Dana Europe i Dana Općine Rešetari Književno likovno društvo“Rešetari“ pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Ukrajine i Općine Rešetari organiziralo je u subotu 10. rešetaračko proljeće,

susret pjesnika i nacionalnih manjina pjesničkih skupina i svojih članova.

Tiskan je i zbornik pjesama 10. rešetaračko proljeće.

Bilo je svečano i veselo u prostorijama KLD“ Rešetari „ u Rešetarima gdje je postavljena izložba akademske slikarice Ankice Verhas, a pjesmom i svirkom susret su uveličali UKPD“ Ivan Franko“ iz Vukovara, Hajro Pašalić na saksofonu i pjevačka skupina „Slavča“ iz Nove Gradiške.

Kako je naglasio Ivan De Villa, 10. rešetaračko proljeće u Rešetarima posvećeno je nacionalnoj manjini Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj. Pozdravljajući nazočne i govoreći o radu društva koje ima za cilj očuvanje hrvatskog jezika, Ivan De Vila je istaknuo da je društvo osnovano 10. svibnja 1981. kada je postavljena prva likovna izložba Ivan Jelančića, kipara iz Rešetara i profesora Antuna Petrovića, samozatajnog akademskog kipara iz Rešetara, dvije godine nakon njegove smrti. Zahvalio se svima koju su tijekom svih godina pomagali rad društva i doprinijeli njegovom opstanku .

Nazočne je pozdravio i Yurij Lisenko, ispred Veleposlanstva Republike Ukrajine, Ivan Sedlaček, predsjednik MO Rešetari, Marijan Gratalić, književnik iz Ukrajine, Mirko Knjižek, član predsjedništva Saveza Čeha Hrvatske, Miroslav Lovčanin, predsjednik Matice hrvatske iz Novske i Miroslav Tičar književnik iz Slovenije.

Zahvalnice su dobili gosti koji su sudjelovali u radu društva: Yurij Lisenko, Općina Rešetari, Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari, Kožara Psunj, OŠ Antuna Starčevića, UKPD „Ivan Franko“ iz Vukovara, književnik Pavel Kolovčuk iz Ukrajine.

Related Post

EUROPSKI DAN SJEĆANJA

Autor - 23/08/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2016. – U organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu danas je obilježen 23. kolovoza…