KLOŠTAR

1977 0

Uoči blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza, u Kloštru kod Slavonskog Kobaša održano je tradicionalno hodočašće vjernika Novokapelačkog dekanata, ali i drugih župa s područja Požeške biskupije u ovo staro, ali vjerničkom puku omiljeno

proštenište. Pobožnost je počela već iza 16 sati, kada su stizale procesije hodočasnika pješaka, a veliki broj vjernika stigao je autobusima i osobnim automobilima. Oni su odmah mogli obavljati osobnu pobožnost pred milosnim Marijinim likom, uz mogućnost za ispovijed.

 

Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati slavio je biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, u koncelebraciji sa svojim tajnikom, vlč Josipom Homjakom, kancelarom vlč Goranom Lukićem, s Mijom Lasovićem, župnikom u Slavonskom Kobašu i čuvarem svetišta Gospe Kloštarske, koji je ga je pozdravio toplim riječima, kao i svećenike, časne sestre, bogoslove i brojne hodočasnike.

U nadahnutoj propovijedi, biskup je, među ostalim, pozvao vjern ike da i dalje dolaze pred Marijin lik u njena svetišta, da budu vjerni i povjeravaju se Mariji, Isusovoj Majci: “Isusova Majko, zadivljeni smo Tvojom vjernošću Bogu. I u najtežim trenucima, pod križem, Ti, vjerna Bogu, ne daš da te smete ni pljuvanje na Tvoga Sina, ni kriva osuda, ni smrt Njegova. Ti vjeruješ Bogu i s Njime pobjeđuješ. Pomozi i nama da upravo tim putem i mi budemo pobjednici, da zlatna hrvatska medalja ne ostane samo sportska, nego da zlatna bude Tvoja pobjeda u nama, nad smrću i nad svim našim nemoćima. To je zlatna pobjeda Božja u nama i život u punini”, među ostalim je rekao biskup.

 

Poslije mise, oko kloštarskog prošteništa, pošla je tradicionalna zavjetna procesija s drevnom Gospinom slikom, koju su nosili mladi iz Slavonskog Kobaša u narodnim nošnjama, a vjernici pratili s upaljenim svijećama i marijanskim pjesmama. Biskup je izmolio i molitvu predanja vjernika požeške biskupije Majci Božjoj, a onda je  hodočasnička večer završila u kapelici u Kloštru klanjanjem pred Presvetim.

Related Post