KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA OPĆINA NOVOGRADIŠKOG KRAJA

1050 0

REŠETARI, 7. studeni 2016. – Općina Rešetari i načelnik Zlatko Aga bili su dana domaćini redovne koordinacije novogradiškog gradonačelnika i načelnika deset općina novogradiškog kraja. Nazočan je bio i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Dominirale su dvije teme. Kako se moglo ćuti velike probleme jedinicama lokalne samouprave od 1. siječnja 2017. godine donijeti će još jedna obveza koja se prebacuje na općine i gradove. Kako je obrazložio Zlatko Aga radi se o prijenosu obveza naplate naknade za uređenje voda s Hrvatskih voda na jedinice lokalne samouprave temeljem Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Načelnici kažu kako ih nitko ništa nije pitao, smatraju da 5 posto od ubrane naknade neće biti dovoljno za namirenje plaće djelatnika koji se mora zaposliti, što općinama donosi i dodatni problem glede zapošljavanja te ističu da se radi o značajnom i velikom poslu. Načelnike brinu i reakcije građana koji će vodnu naknadu plaćati zajedno s komunalnom naknadom pa će morati uložiti dodatan trud obavještavajući obveznike zašto su im se iznosi na uplatnicama višestruko povećali.

Saborski zastupnik Davor Vlaović se čudi zašto Zajednica općina i gradova nije do sada reagirala.

Općinski načelnici i gradonačelnici će sutra ići u Hrvatske vode gdje bi trebali prihvatiti obvezu. Ići će sa zajedničkim stavom i zatražiti više vremena za prilagodbu, ali i upozoriti da naknada za taj vrlo složen i kompleksan posao od 5 posto ubrane naknade nije dovoljna i zatražiti da se obveza odgodi do 1. siječnja 2018. godine.

Zlatko Grabar, savjetnik za gospodarstvo u Gradu Nova Gradiška izvijestio je provedbi zajedničkog projekta uvođenja širokopojasnog interneta. Projekt se realizira po planu i nalazi se, kako je istaknuo gradonačelnik Vinko Grgić, među tri vodeće projekta u Hrvatskoj.

Tema oko koje su se lomila koplja i o kojoj će se sigurno još raspravljati u traženju za sve prihvatljivog rješenja su izmjene i dopune Društvenog ugovora osnivača Vodovoda zapadna Slavonija d.o.o.i prenošenja obveza na novo poduzeće od Slavče d.o.o. i Regionalnog vodovoda Davor – Nova Gradiška, dosadašnjih distributera vode za novogradiško područje. Društveni ugovor nisu potpisale općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Rešetari jer se ne slažu s načinom upravljanja, a nemaju pokazatelja kako će se namiriti postojeći dugovi i koliko će voda koštati građane. Vrlo brzo će se morati ponovo sastati i uskladiti stavove jer, kako je kazao Davor Vlaović, ne bi se smio dovesti u pitanje završetak projekta vodovoda za 60 tisuća stanovnika zapadnog dijela Županije, a ni da kao distributer vode na novogradiško područje dođe neka druga tvrtka. Da li je problem, kako se čulo, samo nedostatak komunikacije ili su u pitanju neki veći interesi pokazati će vrijeme.

Raspravljalo se i o razvoju gospodarskih zona, pomoći u razvoju gospodarstva i poljoprivrede u zapadnom dijelu Županije, a sa saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem razgovaralo o pripremi amandmana prema Saboru i Vladi RH.

Related Post