Kreće izgradnja reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ vrijedna 6,1 milijun kuna

1976 0

Autor Franjo Samardžić

Gradonačelnik Vinko Grgić i Mario Petek predstavnik Zajednice ponuditelja MIPEK d.o.o. iz Križa i tvrtke Elektocentar Petek d.o.o. Ivanić Grad potpisali su ugovor o gradnji

NOVA GRADIŠKA, 14. lipnja 2019. – Danas je u uredu gradonačelnika predstavljen projekt gradnje reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“, a gradonačelnik Vinko Grgić i Mario Petek predstavnik Zajednice ponuditelja MIPEK d.o.o. iz Križa i tvrtke Elektocentar Petek d.o.o. Ivanić Grad potpisali su ugovor o gradnji.
Projekt se financira iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”, a ukupne je vrijednosti 6,1 milijun kuna od kojih su 4,5 milijuna bespovratna sredstva. Izgradnja reciklažnog dvorište trebala bi biti dovršena u kolovozu 2020. godine i to bi, kako je kazao Mario Petek, za njih trebao biti rutinski posao jer su do sada izgradili više reciklažnih dvorišta.
Zadovoljan je gradonačelnik Vinko Grgić jer se nakon pripreme dokumentacije, koja je trajala nešto više od godinu dana, raspisao natječaj iodabrani izvođač i nadzor. Uz to Grad Nova Gradiška je jedan od gradova koji je dobio najveći dio bespovratnih sredstava zahvaljujući, kako je naglasio, konzultantima koji su posao odlično odradili.

600 tona komunalnog otpada
U prvoj poslovnoj godini predviđeno je u reciklažnom dvorištu odvojeno primiti 600 tona komunalnog otpada što čini 0,045 posto prikupljenog otpada na razini RH i 1,74 posto na razini Brodsko-posavske županije u odnosu na 2015. godinu, a na razini grada Nova Gradiška to je 21,09 posto.
U reciklažnom dvorištu će se odlagati glomazni otpad, željezo, neželjezni metali, plastika, stari papir, karton, tekstil, staklo, staklena ambalaža, jestiva ulja i masti, biorazgradivi otpad, baterije, akomulatori, flourescentne cijevi, stari lijekovi, cititiksici, citostatici, opasni i elektronički otpad.

Uspješna priča očuvanja okoliša
Gradonačelnik je zadovoljan jer je to uspješan nastavak priče vezane za očuvanje okoliša u Novoj Gradiški.
-Završili smo sanaciju odlagališta komunalnog otpada u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna. Drugi veliki projekt je reciklažno dvorište, 6,1 milijun kuna Preostaje nam sortirnica za koju trenutno radimo projektnu dokumentaciju. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti građevnu dozvolu i kandidirati se za sredstva fondova. Vjerujem da ćemo sljedeće godine ići i s realizacijom sortirnice i time završiti kompletan ciklus vezan uz prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje. Vjerujem da ćemo biti jedan od rijetkih gradova koji je u potpunosti „zatvorio” ovu priču vezanu za očuvanje okoliša – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.
Zadovoljan je i Marijan Furić, direktor tvrtke „Odlagalište” d.o.o. u cijeloj priči oko zbrinjavanja otpada u Novoj Gradiški uz sortirnicu najavljuje i kompostanu.
-Kada zaokružimo cijelu tu priču tek onda ćemo moći reći da možemo gospodariti cjelovitim sustavom otpada na zakonit i ekološki način – kaže Marijan Furić.

Spremnici za odvajanje otpada na kućnom pragu
– Ovo je samo nastavak aktivnosti po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Još 2009. godine na području grada smo postavili tridesetak zelenih otoka i već tada omogućili građanima da dio otpada razvrstavaju i ostave na tim mjestima. Ministarstvo zaštite okoliša nam je odobrilo maksimalna sredstava, a odobrena su nam i sredstva za nabavku spremnika za domaćinstva kako bi mogli odvojiti otpad na kućnom pragu. Sve to će rezultirati smanjenjem količina otpada na odlagalištu, ali i pridonijeti smanjenju računa – kazala je Andrea Štengl, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.
– Industrijski park zadužen je za promociju i vidljivost projekta. U principu, naš se dio posla sastoji u tome da ćemo ciljane skupine projekta, građane, poslovne korisnike i osobe s invaliditetom informirati o pravilnom gospodarenju otpadom te potaknuti ekološku svijest kako bi u konačnici ovaj projekt pridonio održivom razvoju našeg grada – kazala je Mirta Anjoš iz Industrijskog parka Nova Gradiška.

Related Post