Kristijan Gegić i Nikola Jozić iz Slatine pobjednici međužupanijskog natjecanja učenika u disciplini kućne instalacije

574 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 13. ožujka 2020. – Kristijan Gegić i Nikola Jozić iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina pobjednici su, jučer održanog međužupanijskog natjecanja učenika u disciplini kućne instalacije. Mentor im je bio Ernest Balta. Pokazali su nabolje praktično znanje i prvo mjesto osvojili su konkurenciji osam strukovnih škola iz Nove Gradiške, Bjelovara, Daruvara, Slavonskog Broda, Našica, Osijeka i Virovitice. Industrijsko-obrtničke škole Slatina plasirala se na državno natjecanje. Učenici Andrija Bilandžija i Luka Rumenović iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška zauzeli su peto mjesto. Svi su učenici pokazali zavidno praktično znanje u izradi dijela instalacije za kupaonicu.


Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Brodsko posavske županije. Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška bila je još jednom izvrstan domaćin. Prof. Mijo Matošević, ravnatelj i predsjednik povjerenstva za provedbu natjecanja zadovoljan je organizacijom i provedbom natjecanja i zahvaljuje se svima koji su pomogli.
-Ponosni smo na činjenicu što dvadeset godina organiziramo međužupanijska i državna natjecanja i smotre. Posebno ističem smotru učenika s teškoćama u razvoju. Novost u natjecanjima je da više nama puno teorije i sve se zasniva na praksi. Ponosni smo i na činjenicu da naša škola obrazuje učenike za tržište rada. Završavanjem škole oni stječu konkretna znanja i mogu se zaposliti i biti konkurentni na tržištu rada – kaže prof. Matošević.
Upozorava i na nemogućnost da učenici koji, unatoč znanju i sposobnostima nisu u mogućnosti nastaviti daljnje školovanje.
-Meni je žao što ti učenici, koji su sjajni i sposobni, nisu u mogućnosti da idu dalje na stručni studij, veleučilište ili fakultet. Ja sam se prije 50 godina upisao u našu školu, a 1973. godine sam završio srednju školu za alatničara i tada imao mogućnost upisati se na studij. To bi se trebalo omogućiti i sada. Tim dobrim učenicima, kojih ima u svakoj školi i razredu, treba omogućiti upis na stručni studij. Na sastancima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ukazujemo na to i nadamo se da će se jednoga dana tim učenicima omogućiti nastavak školovanja – kaže prof. Mijo Matošević.

Related Post