KUD „Starča“ u čast zemlje i kruha

2029 0

Autor Ivanka Herceg Radio Bljesak

GORNJI BOGIĆEVCI – Ovogodišnja jesen podarila nam je pregršt mirisnih i ukusnih plodova, a listopad je mjesec kada obilježavamo Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Dane kruha. Tako je u vrtićima, školama, crkvama, a tako je bilo i 19 listopada u Gornjim Bogićevcima gdje je KUD Starča i ove godine organizirao svečanost u čast plodova zemlje i kruha.
U Hrvatskom seljačkom domu prepunom izložbenih štandova okupili su se pokazati bogatstvo koje je podarila slavonska zemlja i umijeće pripravljanja domaćih proizvoda i rukotvorina. Na ovogodišnjim Danima zahvalnosti za plodove zemlje i Danima kruha sudjelovali su uz domaćine, KUD Starču i gosti iz susjednih Okučana -predstavnice Zajednice žena Katarina Zrinski, Osnovne škole Okučani, Područnih škola Gornji Bogićevci i Smrtić-Ratkovac, kao i SKD Prosvjete Pododbora Okučani, predstavnici Udruge Posavljaka, a pratili su ih načelnik općine Aca Vidaković, predsjednik Općinskoga vijeća Ivica Pivac i direktor komunalnog poduzeća Sloboština; potom iz susjednog Dragalića predstavnice njihovog Kulturno umjetničkog društva, predstavnici KUD-a Pougarje iz Daruvarskog Brestovca, predstavnici HKUU Trenk Nova Gradiška, Folklornog ansambla mladih NG, predstavnici Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca iz Šumeća, Češke besede grada Nova Gradiška i okolice, Udruženja žena Crvena ruža iz Gradiške u BIH.
U ime domaćina riječi dobrodošlice svima je uputio načelnik općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić, a potom i u ime organizatora KUD-a Starča predsjednica Mara Klarić, kao i Marijana Bogdanović, voditeljica folklorne skupine KUD-a i moderatorica skupa. Zahvalili su na odazivu kako izlagačima, tako i posjetiteljima i među ostalim naglasili kako našu plodnu slavonsku zemlju i kruh ne smijemo uzimati zdravo za gotovo nego ih poštovati i zahvaljivati iz dana u dan Bogu na životu koji nam je dan jer upravo je kruh bit života i kao hrana za tijelo, a još više kao hrana za duh.
Bogatstvo plodova zemlje i proizvode koje su izložili, kao i sve sudionike i okupljene blagoslovio je fra Ivo Brezović, župnik župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci. A potom je baš kao i nekada na završetku velikih poljoprivrednih poslova, uslijedilo slavlje u zajedništvu. Družilo se, kušalo proizvode, zapjevalo i zaplesalo.
Tonski zapis iz Gornjih Bogićevaca poslušajte u emisiji ETNO KUTAK Radija “Bljesak” u ponedjeljak 22. listopada od 14 sati.

Related Post

KORACIMA I STOPAMA ŠTAMPAROVIM

Autor - 18/11/2020 0
Tekst: Franjo Memedović, Foto: Karlo Tomljenović ORIOVAC/BRODSKI DRENOVAC – U organizaciji HPD,,GOJZERICA” iz Požege , odnosno njene oriovačke podružnice, u…