KUĆNI LJUBIMCI – ISTIČE ROK ZA CIJEPLJENJE PASA PO POVOLJNIJOJ CIJENI

838 0

NOVA GRADIŠKA, 30. ožujak 2011. – Još danas i sutra, kada ističe rok

za obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće, možete u Veterini Nova Gradiška svoje ljubimce cijepiti po cijeni od 135 kuna. Cijepljenje, koje je i dalje obvezno, u narednom periodu stajati će 160 kuna. Odnosi se to samo na pse koji su čipirani, a za ostale pse cijena cijepljenja iznosi 199,53 kune. Kako doznajemo od veterinara Krešimira Kušenića novost kod cijepljenja pasa je da se, ne kako je to bilo do sada, psi moraju cijepiti do 31. ožujka već do isteka godinu dana od posljednjeg cijepljenja. Naprimjer, kao kod registracije automobila. Novost je i to da će svi psi koji se cijepe biti čipirani, bez obzira kojeg su godišta, a ne samo psi, kao što je to bilo prije, od 2004. godišta pa nadalje. Dodajmo da se vlasnici koji ne cijepe pse prijavljuju Prekršajnom sudu i da su kazne po nekoliko tisuća kuna.

 

O važnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće dovoljno govori podatak da je to bolest koja uvijek završava smrću životinje, ali se može prenijeti i na čovjeka ugrizom ili lizanjem oboljele životinje po ranama ili oštećenoj koži. Izbjegavanje cijepljenja domaćih životinja opasno je i lakoumno te zato zakonom kažnjivo. Naglasimo da je bjesnoća virusna zarazna bolest toplokrvnih životinja i čovjeka (zoonoza). Stoga treba uvažiti upozorenja da ne cijepimo pse samo radi njihove zaštite, već i radi zaštite ljudi.

U Hrvatskoj zakon propisuje obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizaciju (tretman protiv unutrašnjih parazita) s navršena tri mjeseca starosti, pa sve do kraja života. U veterininarskoj ambulanti doznajemo da se cijepi većina pasa. Ima i vlasnika koji izbjegavaju cijepljenje jer im se ono čini skupim. Najveći toršak je međutim, kazna Prekšajnog suda ali i posljedice nakon što necijepljen pas nekoga ugrize.

Related Post