ČLANOVI SDP-a NA STRMCU OBILJEŽILI PRAZNIK RADA

616 0

NOVA GRADIŠKA, 1. svibanj 2011. – Međunarodni praznik rada 1. svibanj novogradiški esdpeovci proslavili su na Strmcu. Kiša je pokvarila slavlje pa se druženje uz obavezan grah održalo samo pod šatorom. Novogradiško popularno izletište nije danas na tradicionalni radnički praznik privuklo veći broj građana. Koliko znamo SDP-e je jedini u našem

kraju obilježio međunarodnoga praznika rada koji se slavi kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu na ovaj datum 1886. godine. Tada se gotovo 400.000 radnika pobunilo i zahtijevalo pravo na osmosatno radno vrijeme. Tijekom tih demonstracija ubijeno je više od dvije stotine radnika, a osmero ih je u kasnijem suđenju osuđeno na smrt pod lažnom optužbom bacanja bombe.

 

Ovaj praznik se obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj se prvi put proslavio 1890. godine u Zagrebu u Maksimiru po kojem su se radnici prošetali noseći crvene trake i karanfile čime su simbolizirali krv koja se prolila u Chicagu.

 

Danas se u našem gradu nije bilo obilježja, a ni događanja koja bi podsjetila na radnički i državni praznik. Samo je poneka zastava kisnula na svibanjskoj kiši.

Related Post

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 28/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 27. studenoga 2013. – Članice Foruma žena SDP-a ovih dana možete sresti na novogradiškim ulicama. Predvođenje predsjednicom Zoricom…