LJEPOTA POKLADNIH JAHANJA I TRADICIJE

1042 0

Čestitam mladim jahačima i uzgajivačima konja što su odlučili vratiti lijepu tradiciju uzgajanja konja lipicanske pasmine i hladnokrvnjaka, ali i drugih teških pasmina konja – kaže zamjenik župana Davor Vlaović

 

NOVA GRADIŠKA, 11. veljače 2015. – Pokladna jahanja i njegovanje starog graničarskog običaja uzela su maha tako da gotovo i nema općine u Brodsko-posavskoj županiji u kojoj se ona ovih dana ne organiziraju. Prilika su da uzgajivači konja urede sebe i svoje konje i pokažu njihovu ljepotu. Iz godine u godinu mještani sela u kojima se organizira pokladno jahanje koriste kao prigodu da iz škrinja i ormara izvade rukotvorine svojih baka i prabaka i njima okite svoje kuće.

Stara graničarska tradicija postala je više od pokladnog druženja.

-Čestitka organizatorima pokladnog jahanja u Bodovaljcima u svim mjestima gdje se ona održavaju. Ove godine na području naše županije ima dvadesetak pokladnih jahanja . U našim selima i općinama ta se tradicija ponovo vraća. Znamo da taj običaj potiče od čuvanja granica Vojne krajine kada su ljudi obilazili čuvare granice, jahali na konjima i nosili im hranu i piće. Na lijep i prikladan način se sjećamo tih vremena, najavljujemo Poklade i vesela druženja.

Ono što treba istaknuti je da svake godine na pokladnim jahanjima ima sve više kvalitetnih konja. Čestitam svim mladim jahačima i uzgajivačima konja što su odlučili vratiti lijepu tradiciju uzgajanja konja lipicanske pasmine i hladnokrvnjaka, ali i drugih teških pasmina konja. Jedna smo od Županija gdje ima najviše registriranih grla i udruga koje okupljaju uzgajivače konja. Nastojimo im stoga pomoći novcem iz županijskog proračuna koliko se to može u ovim teškim trenucima kada se Proračun slabo puni. Vidimo da entuzijazma ne nedostaje ali i raduje da se svake godine okuplja sve više jahača, pogotovo mladih. Hvala i našim bakama što su sačuvale rukotvorine koje se danas s ponosom pokazuju – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović na pokladnom Jahanju u Bodovaljcima.

Nakon Bodovaljaca slijedeći pokladno jahanje održati će se u subotu u Dragaliću.

Related Post