LJEPOTA PRIRODE KROZ PUTOPISE KREŠIMIRA SLOBODNJAKA: Rijeka Zrmanja i njen kanjon (1. dio)

1643 0

Od danas počinjemo objavljivati putopise Krešimira Slobodnjaka, zaljubljenika u prirodu, planinarenje i pješačenje. Kuda je sve pješačio ovaj Novogradiščanin, u čemu je uživao, što je vidio svojim okom i zabilježio fotografijom objavljivat ćemo u nastavcima. Nakon što vidite u čemu je uživao možda ćete poželjeti da mu se pridružite.

Autor: Krešimir Slobodnjak

Rijeka Zrmanja duga je 69 km. Izvire kod naselja Zrmanja Vrelo u blizini ceste Gračac – Knin, a ulijeva se u Novigradsko more u blizini naselja Maslenica. Na početku toka rijeka je dosta mirna i dosta uska, no iza naselja Kaštel Žegarski počinje se formirati kanjon koji joj daje iznimnu ljepotu.
Kanjon se prostire zadnjih tridesetak kilometara njenog toka. Na tom prostoru kanjon je negdje veći negdje manji, posebno je impresivan na mjestu ulijevanja pritoke Krupe. Približavajući se ušću postaje sve više stjenovit, postepeno se gubi nisko raslinje kojega ga na početku ima mnogo.
Ljepote Zrmanje privukle su me davno, još prije petnaestak godina. Na početku sam Zrmanju počeo istraživati instinktivno, uopće se ne koristeći objavama na internetu ili kartama. Ono što sam ubrzo shvatio i što joj daje posebnu draž je da uz samu rijeku nema mnogo naselja, jedino grad Obrovac i naselje Kaštel Žegarski.
Ako se želi obići kanjon na mnogo mjesta se mora ići kozjim stazama, a negdje je pristup onemogućen raslinjem i to daje dašak avanture, baš ono što ja volim. Za početak predstaviti ću fotografijama Zrmanju od Obrovca do ušća same rijeke gdje je kanjon najljepši.

Related Post

Bravo za IOŠ

Autor - 25/03/2019 0
WorldSkills Croatia – natjecanja učenika strukovnih škola u šk. godini 2018. / 2019. u sklopu ESF projekta Promocija učeničkih kompetencija…