MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

1500 0

Hvale su vrijedne aktivnosti koje provodi Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području grada Nova Gradiška. Nemjerljiv je doprinos koji daju njegovi članovi koji u gotovo nepromijenjenom sastavu djeluje uspješno od 2005.godine.

 

NOVA GRADIŠKA, 27. lipanj 2012. – Članovi Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška jučer su obilježili Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga na način da su na radnoj sjednici analizirali aktivnosti na suzbijanju zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti koje u lokalnoj zajednici poduzimaju zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole, Centar za socijalnu skrb, policija, Gradsko društvo Crvenog križa, civilne udruge i mediji.

 

Predsjednica Koordinacijskog tijela mr. Ljiljana Lukačević podsjetila je na odluku Glavne skupštine UN-a koja je 1987. godine 26. lipanj proglasila Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga. Cilj i ove redovne sjednice Koordinacijskog tijela bio je dodatno informirati javnost o naporima koji se na lokalnoj razini ulažu u smanjenje ponude i potražnje sredstava ovisnosti, ali i educirana o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. Osvrnula se na proteklu godinu i navela sve aktivnosti provedene u našem gradu na prevenciji i liječenju ovisnosti, te na resocijalizaciji ovisnika.

Svi oni koji se u našem gradu bore protiv zlouporabe droga, ali i drugih ovisnosti, mogu se pohvaliti brojnim aktivnostima provedenim u osnovnim i srednjim školama, kao i aktivnostima koje provode institucije civilnog društva, čiji se, kako je istaknula mr. Lukačević, utjecaj posljednjih godina pojačava i koje su dobro došli partneri. Ustanove koje se bave liječenjem, odnosno tretmanom bolesti i ovisnosti također su u realizaciji cijelog programa odigrale značajnu ulogu. To su, od Službe psihijatrije Opće bolnice Nova Gradiška i Službe obiteljske medicine Doma zdravlja, a unazad godinu dana i novog partnera psihijatrijske bolnica „Sv. Rafael“ na Strmcu, do Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, te Centra za socijalnu skrb, koji se bavi počiniteljima ili konzumentima raznih sredstava ovisnosti i Policije u zajednici koja u okviru svojih programa organizira preventivni rad.

 

Mr. Ljiljana Lukačević navela je brojne aktivnosti i javne manifestacije usmjerene ponajprije prema učenicima osnovnih i srednjih škola s kojima su neke zajedno i organizirane. Treba naglasiti da je jedan dio aktivnosti usmjeren i prema roditeljima za koje su u šestim razredima u osnovnim školama organizirana predavanja.

 

Gruba statistika kazuje da je broj ovisnika o opojnim drogama u blagom opadanju. Brinu, međutim, saznanja o sve prisutnijem problemu konzumiranja alkohola u maloljetničkoj populaciji , a javljaju se i novi oblici ovisnosti kao što je, naprimjer, ovisnost o kockanju, te suvremenim tehnologijama, pa i ovisnosti o medijima. O njima će se Koordinacijski tim morati odrediti i pronaći način kako i tu preventivno djelovati.

 

-Sreća je da u našem malom gradu postoje i institucije koje djeluju u slučajevima kada se problem ovisnosti ne uspije spriječiti, kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

U Općoj bolnici Nova Gradiška u Službi psihijatrije liječeno je ambulantno 112 osoba među kojima prevladava ovisnost o alkoholu. Brine 17 osoba koje su liječene od ovisnosti o opijatima. Bilo je i 86 bolničkih liječenja, od kojih su 82 osobe bile liječene od ovisnosti o alkoholu. Ono što zabrinjava da je jako puno mladih ljudi, među kojima su i oni koji su tek dobno stasali da se liječe na odjelu za odrasle, odnosno tek su postali punoljetni. U prošloj godini bilo je 38 liječenih ovisnika, a registrirano je 7 novih.

 

 

Hvale su vrijedne aktivnosti koje provodi Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području grada Nova Gradiška. Nemjerljiv je doprinos koji daju njegovi članovi koji u gotovo nepromijenjenom sastavu djeluje uspješno od 2005.godine. Dodajmo da je u Županijsko stručno vijeće za preventivne programe ministar zdravstva imenovao njegove dvije članice, mr. Lijiljanu Lukačević, koja je izabrana za predsjednicu, i profesoricu Miru Linjaković.

Članovi Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga na području grada Nova Gradiška posjetili su psihijatrijsku bolnicu „Sv. Rafael“ na Strmcu gdje ih je zamjenik ravnatelja dr. Igor Ferenčina upoznao s radom bolnice.

 

Related Post