Ministrica Bedeković u BPŽ: Slavonski Brod uskoro dobiva Obiteljski centar

445 0

Autor bpz.hr
Slavonski Brod, 11. studeni 2019. – Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetila je danas Brodsko-posavsku županiju gdje je zajedno sa županom Slavonski Brod, 11. studeni 2019.Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetila je danas Brodsko-posavsku županiju gdje je zajedno sa županom Danijelom Marušićem održala radni sastanak s temom demografskih mjera. Također, ministrica Bedeković sastala se i s ravnateljima centara za socijalnu skrb u Brodsko-posavskoj županiji te posjetila „Kuću od sretnih ciglica” u Slavonskom Brodu.
U svjetlu nedavnih događanja na sastanku je bilo riječi o razini sigurnosnih mjera i razini kvalitete usluga u svim tim ustanovama, a ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredilo rok do 30. rujna ove godine za uvođenje fizičke i tehničke zaštite za sve centre socijalne skrbi i sve podružnice s ciljem stvaranja učinkovitijeg i sigurnijeg sustava.
U svom obraćanju medijima ministrica se osvrnula na razinu sigurnosti centara za socijalnu skrb Brodsko-posavske županije te najavila skoro osnivanje Obiteljskog centra u Slavonskom Brodu: „Ono što je bilo u fokusu današnjeg posjeta je stanje u centrima za socijalnu skrb na području Brodsko-posavske županije i ustanovama iz sustava socijalne skrbi. Kao što imate informaciju od ranije, ministarstvo je zadalo rok sa 30. rujna za uvođenje mjera pojačane fizičke i tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb i sve podružnice centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Svi centri imaju neki vid fizičke i tehničke zaštite, bilo da se radi o zaštitarskim službama bilo o fizičkim detektorima metala ili prolaznim detektorima. Dakle svi centri u Hrvatskoj imaju takvu zaštitu, a kada je riječ o dva centra na području Brodsko-posavske županije danas sam s uvjerila da oba imaju organiziranu zaštitarsku službu. U Novoj Gradiški do kraja tjedna očekujemo prolazni detektor, a u Slavonskom Brodu imamo ručni detektor a uskoro i prolazni detektor. Trenutno je na javnom savjetovanju kazneni zakon po čijim odredbama idemo na davanje statusa službene osobe svim socijalnim i stručnim radnicima u sustavu. Zakon ide na dva čitanja u Hrvatski sabor i stupit će na snagu s 1. siječnja 20120. godine. Socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu socijalne skrbi (psiholozi, pedagozi, edukacijski rehabilitatori i dr.) dobivanjem statusa službene osobe postižu da se svaka prijetnja i svaki napad na njih kao službenu osobu tretira kao kazneno djelo i kao takvo se procesuira i sankcionira. Moram reći da sam doista zadovoljna svime onome što sam do sada vidjela, stanje je zadovoljavajuće s tima da smo na današnjem radnom sastanku razgovarali o ustrojavanju Obiteljskog centra kao podružnice Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu. Moram naglasiti da sukladno zakonu svaka županija treba imati obiteljski centar. Brodsko-posavska županija ga nema i upravo današnji sastanak smo iskoristili kako bi intenzivirali aktivnosti na njegovom osnivanju. Neki koraci su već poduzeti, a na nama je da taj proces privedEmo kraju:” – kazala je ministrica Bedković
O zaključcima današnjeg sastanka, suradnji s Ministarstvom i o osnivanju Obiteljskog centra nešto više rekao je župan Danijel Marušić.”Drago mi je da je danas ovdje, u Brodsko-posavskoj županiji ministrica u radnoj posjeti, i kako ste već čuli, posjet je započela u Novoj Gradiški a posjet se nastavlja obilaskom Centra u Slavonskom Brodu i „Kući od sretnih ciglica”. Moram reći da su ovi sastanci iznimno značajni, jer razgovaramo o nekoliko pitanja. Jedno je sam aspekt upoznavanja sa sustavom i načinom rada naših centara na području Brodsko-posavske županije sa naglaskom na tehničku, fizičku i drugu zaštitu djelatnika, a naravno, i korisnika centara za socijalnu skrb. Pitanje koje je također bitno je organizacija i osnivanje obiteljskih centara koji bi s trebao osnovati uskoro u Slavonskom Brodu sa podružnicom ili ispostavom u Novoj Gradiški. Slijedeći radni sastanak j dogovoren za slijedeći tjedan, vjerojatno u srijedu, tako da su to već konkretni zaključci. Mi sada idemo u traženje prostora, a moramo još malo vidjeti oko načina financiranja. Kako je ministrica to i naglasila, naravno da ćemo uvijek iznaći mogućnosti jer obiteljski centri su bitni i potrebni Brodsko-posavskoj županiji. Moram naglasiti na mi je drago što su uz ministricu i njene suradnike sastanku pribivali ravnatelji centara za socijalnu skrb i ravnateljica CTR-a Mirela Brechlmacher jer upravo naša razvojna agencija provodi projekte s „Kućom sretnih ciglica” a sada i s Crvenim križem u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški u sklopu kojeg bi se, ukoliko prođe na natječaju, proširili određeni kapaciteti, a u Novoj Gradiški bi s napravio i bazen za djecu s teškoćama u razvoju.” – kazao je Marušić koji se još jednom Ministarstvu zahvalio na suradnji, dobroj komunikaciji i partnerskom odnosu.

Related Post