MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Paljenje „badnjaka“ i proslava prasvoslavnog Božića

1146 0

Autor: cajtung
NOVA GRADIŠKA, 7. siječnja 2020. – Vjernici koji slave Božić prema julijanskom kalendaru okupili su se 6. siječnja u paraklisu Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice u Novoj Gradiški i nakon bogoslužja koje je predvodio Ognjen Tendžerić, novogradiški paroh, posvećenjem i tradicionalnim paljenjem „badnjaka“, započeli su slavljenje Božića.
Na svečanosti među brojnim vjernicima bili su nazočni i Vinko Grgić, gradonačelnik sa zamjenicima Ivanom Trupinom i Borislavom Vidošićem.
Novogradiški paroh Ognjen Tendžerić poželio je svima dobrodošlicu i čestitao Božić “Hristos se rodi“. Simbolično paljenje Badnjaka nakon služenja svečane službe i darivanja djece bombonima i orasima, te unošenje slame zaokružuje 40 dnevnu pripremu popraćenu brojnim običajima koje pravoslavni vjernici imaju ususret Božiću.
Oko zapaljenog „badnjaka“ vjernici su mogli, uz druženje, počastiti se kuhanim vinom i rakijom te domaćim slasticama uz božićnu čestitku „Mir Božji. Hristos se rodi“.

Related Post

Autor - 20/09/2019 0
I ove godine, tijekom obilježavanja Dana policije, održat će se već tradicionalna utrka građana i policije. Pozivamo naše sugrađane i…