MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavile se Marija Mišić i Gordana Radaković

1428 0

NOVA GRADIŠKA, 22. listopada 2017. – Gradska knjižnica Nova Gradiška je i ove je godine u povodu Mjeseca hrvatske knjige priredila brojna događanja.

Jedno je održano u petak u suradnji s Udrugom “Aldo” Slavonski Brod. Na književnom susretu održanom u Studijskoj čitaonici Odjela za odrasle predstavljena je zbirka pjesama “Sati od pijeska” pjesnikinje Marije Mišić iz Slavonskog Broda i zbirke kratkih priča “S-mijeh života” autorice Gordane Radaković iz Orahovice.

Okupljene je pozdravila prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice i kratko predstavila književnice. Zahvalila se gostima na dolasku u Novu Gradišku i istaknula značaj koji Udruga „Aldo“ ima u nakladničkoj djelatnosti promovirajući, ne samo poznate, već i mlade neafirmirane autore. Udruga djeluje na područja kulture i umjetnosti i do sada ima 28 objavljenih 28 naslova.

O Udruzi „Aldo“ i njenoj bogatoj nakladničko djelatnosti govorio je Ilija Matić, urednik Udruge „Aldo“ i književni teoretičar, koji je na ovoj književnoj večero bio i promotor.

Marija Mišić predsjednica je Udruge “Aldo”, uz poeziju, piše i književne kritike te se bavi uredničkim radom. Na književnoj sceni je od 2013. godine kada je za vrijeme studija objavila prvu zbirku refleksivne poezije pod nazivom “Crne orhideje”. Danas uz poeziju, piše i književne kritike te se bavi uredničkim radom. Zbirka pjesama “Sati od pijeska” tiskana je u sklopu projekta “Ljepota stvaralaštva Brodskog posavlja kroz riječi i stihove” koji je pokrenut 2016. godine u suradnji s brojnim autorima iz Hrvatske i susjednih zemalja. Drugo je ovo njeno samostalno djelo.

Po prvi put u Novoj Gradiški se predstavila poznata orahovačka književnica Gordana Radaković i promovirala svoju osmu knjigu, “S-mijeh života” koja je peti nastavak prve knjige “Smijeh je lijek”. Uslijedile su potom knjige “U smijeh”, “Abeceda smijeha”, “Smijeh, samo smijeh, knjiga putopisa Sarvatra” i “Neka bude svjetlo”, te knjige pjesama “Puno te nebo moje”.

Na pitanje zašto piše, odgovorila je citatom Duška Radovića, pisca i aforističara, čijim citatom počinje svaka priča: “Problem nisu oni koji ne vole da čitaju, već oni koji vole da pišu. Lakše je nekoga naviknuti da čita, nego odviknuti da piše.

Bilo je to jedno lijepo književno druženje. Nažalost, bilo je malo naših sugrađana.

Related Post