MLJEKARA U AGONIJI – U POKOTINU VIŠE NE ISTJEČE SMRDLJIVI OTPAD IZ MLJEKARE

812 0

Petrovoselska mljekara na koljenima u igri je s velikim igračima, velikim mljekarama i trgovačkim lancima povezanim sa preradom mlijeka i distribucijom mljekarskih proizvoda iz okruženja (Bosna koja krava nema).

STARO PETROVO SELO, 10. studeni 2010. – Najstarija hrvatska mljekara nikako da stane na noge, i kako se očekivalo, da nakon preuzimanja u

zakup od strane Poljoprivredne zadruge „Seljačka sloga“, započne proizvodnju i dio radnika vrati na posao. Nastavlja se tako u stečaju agonije mljekare koja je, bez obzira na brojne poteškoće, bila gospodarska uzdanica petrovoselskog kraja i uz koju su godinama bile vezane brojne obitelji i proizvođači mlijeka. Mljekara je od ožujka ove godine u stečaju, a 40 radnika na Zavodu za zapošljavanje.

 

Kada smo jučer došli u mljekaru naišli smo na otvorenu kapiju. Sva ostala vrata bila su zaključana i nitko ništa nije radio. U općini Staro Petrovo Selo koja je itekako zainteresirana za nastavak proizvodnje i zapošljavanje ljudi, doznajemo da ima problema između kooperanata i da je mljekara, prema obećanjima novog zakupca, već trebala početi raditi.

 

Podsjetimo. Odbor vjerovnika donio je odluku da se novi ugovor o zakupu mljekare Staro Petrovo Selo u stečaju zaključi sa zadrugom Seljačka sloga, što je potom predložio i stečajnom upravitelju mljekare. Mljekara je do tada bila u zakupu Križevačke mljekare, kako tako, radila. Od Slavka Kotromanovića, predsjednika PPDIV-a i Odbora vjerovnika doznajemo da je u mljekari trenutno remont i da bi za 10 do 15 dana trebala ponovo početi proizvodnja sa dvadesetak radnika.

Zadruga „Seljačka sloga“ okuplja kooperante kojima mljekara duguje 2,5 milijuna kuna. Uvjereni su da će na čelu s Dragutinom Dukićem, poznatim kao predsjednikom seljačkih udruga i proteklih godina organizatorom brojnih štrajkova ispred i u krugu mljekare, konačnim preuzimanjem, odnosno kupnjom, uspjeti proizvoditi mlijeko, prerađivati ga, prodati sireve i ostale proizvode od mlijeka i u konačnici dobiti oplemenjen novac za svoje mlijeko.

 

Dodajmo da svi proizvođači mlijeka, kojima petrovoselska mljekara duguje više od 4 milijuna kuna, nisu za ovaj koncept rješavanja problema u mljekari. Traže novac za isporučeno mlijeko, a neki kao Hinko Mikanović iz Podvrškog, jedan od većih proizvođača mlijeka, kojemu mljekara duguje 517.000 kuna ne vjeruju da će novac ikada dobiti.

 

– Novac koji mi mljekara duguje za isporučeno mlijeko potvrđen je na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. Ne vjerujem ljudima koji su se okupili u „Seljačkoj slozi“ i da ću naplatiti dug. Sada mlijeko isporučujem Vindiji i svi ozbiljni i veći proizvođači mlijeka opredijelili su se za druge mljekare. U zadruzi „Seljačka sloga“ su se okupili samo mali proizvođači mlijeka koje ni jedna ozbiljna mljekara neće – kaže Hinko Mikanović.

Hinko Mikanović                                 Dragutin Dukić

 

Zadruga „Seljačka sloga“, kako naglašava njezin upravitelj Dragutin Dukić, planira u startu u mljekaru uložiti milijun kuna. Planira investirati u modernizaciju proizvodnih pogona, povećati broj zaposlenih te ponovno uspostaviti suradnju s kooperantima. U mljekari kapaciteta 26.000 litara mlijeka dnevno, Zadruga za početak planira prerađivati 15.000 litara dnevno i kapacitet postepeno povećavati. U planu je i otvaranje diskontne mreže. Za ovakav plan treba novac ali i mlijeko. Treba vjerovati Zadruzi i Dukiću, ali i pričekati i vidjeti hoće li ih i biti, posebno novca. Ministar Čobankovič deklarativno podržava preuzimanje mljekare od strane proizvođača mlijeka, ali da bi ova inicijativa uopće počela funkcionirati, a mljekara prerađivati mlijeko treba novac. Hoće li Ministarstvo poljoprivrede, ili netko drugi, dati novac, treba pričekati i vidjeti.

 

Petrovoselska mljekara, sada na koljenima, u igri je s velikim igračima, velikim mljekarama i trgovačkim lancima povezanim sa preradom mlijeka i distribucijom mljekarskih proizvoda iz okruženja (Bosna koja krava nema).

  

Related Post