NAKON PRIJEVREMENIH IZBORA

795 0

NOVA GRADIŠKA, 5. travanj 2016. – Prošli, prijevremeni izbori, pokazali su da HDZ više nije najjača politička opcija u Novoj Gradiški. U demokratskoj povijesti Nove Gradiške HDZ-e nije do sada ostvario tako loš rezultat.

Samo tri vijećnika u Gradskom vijeću nisu mogli predvidjeti ni najveći pesimisti u stranci pa ni politički suparnici. Dojam se mogao popraviti izborom gradonačelnika. Ni to se, međutim, nije dogodilo.

Nakon izbora će mnogi ustvrditi da je tomu razlog razlaz s bivšim gradonačelnikom Željkom Bigovićem. Bigovića su, neusvajanjem proračuna, s gradonačelničke stolice srušili SDP i HDSSB. Kao razloge SDP je navodio neprihvaćanje njihovih projekta, a HDSSB bahatost gradonačelnika. Za mnoge Novogradiščane bili su to klimavi razlozi, a prijevremeni izbori nepotrebni.

GO HDZ je demokratski, glasovanjem, odlučio da kandidat za gradonačelnike ne bude Željko Bigović već Dražen Oršulić, što svakako treba uvažit. Prema javnosti i biračima upućena je tada prva poruka. HDZ se zapravo složio s SDP-om i HDSSB-om da je Bigovića trebalo smijeniti.

Uzalud je Željko Bigović pisao pisma i kontaktirao s Perom Ćosićem, predsjednikom županijskog HDZ-a, a nakon pismenog pokušao ostvariti i neposredni kontakt s Tomislavom Kramarkom koji ga nije imao vremena primiti na razgovor.

Sve je to sada za HDZ prošlost, koju sigurno ne mogu samo tako zaboravit jer o prošlim izborima tek moraju razgovarat, ali s pozicije da su druga politička opcija u gradu sa samo tri gradska vijećnika. Poziciju im ne može popraviti ni činjenica da su bili na čelu Domoljubne koalicije koja je zajedno osvojila pet vijećničkih mjesta, po jedno HSS i HSP AS.

Drugi veliki gubitnik je HDSSB. Da su u toj stranci znali što ih očekuje poslije prijevremenih izbora sigurno ni u snu ne bi sanjali prijevremen izbore, a kamoli ih izazvali. Dubravko Gubić nije prošao prvi krug u izboru za gradonačelnika, a osvojili su samo jedno vijećničko mjesto. U prošlom sazivu Gradskog vijeća imali su četiri.

Prijevremeni izbori isplatili su se SDP-eu i Listi Željka Bigovića, iako on nije prošao u drugi krug izbora za gradonačelnika. SDP ima 7 vijećnika u Gradskom vijeću, a lista Željka Bigovića 4. Ta je lista sada u situaciji da odlučuje o stabilnosti Gradskog vijeća, a moguće da dobije i mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

Bigović je u kratkom roku uspio oko sebe okupiti istomišljenike, ljude iz drugih stranaka (HSLS, Orah), mlade, ali i starije ljude koji nisu do sada bili uključeni u politiku, ili su bili članovi drugih stranaka. Lista Željka Bigovića danas je nova politička opcija.

Treba naglasiti da su, među 4 vijećnika te liste i dvije vijećnice HSLS-a (Marija Karlovčan-Subić i Ernestina Straga-Šašić, što je velik povratak novogradiških liberala na novogradišku političku scenu.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća pokazati će kakav je odnos snaga u predstavničkoj vlasti koje su izabrali građani, te kakav će se uspostaviti odnos s izvršnom vlasti, gradonačelnikom Vinkom Grgićem i njegovim zamjenicama Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić.

Related Post