NASTAVA NA DALJINU – NOVI IZAZOVI UČITELJA I UČENIKA

269 0

Autor Natalija Golovrški

Objavljeno na web stranici OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA, 20. 3. 2020.- Učiteljski poziv svakodnevno nosi mnoštvo susreta i izazova, tuga i radosti, stresa i zadovoljstva.
Situacija u kojoj smo se od početka ovoga tjedna našli naši učenici i mi učitelji sasvim je nešto drugo. Nešto o čemu nismo ni sanjali da će nam se tijekom radnoga vijeka dogoditi.
Obustavu nastave u živom okruženju i početak online nastave (na daljinu) dočekali smo spremni. Škola u kojoj radimo i koju pohađaju naši učenici već je godinama dobro opremljena, a učitelji, od najmlađih do najstarijih, redovito se educiraju i vješto se koriste digitalnim alatima. Prema uputama nadležnoga Ministarstva stvorili smo virtualno okruženje za komunikaciju i rad s učenicima. Odabrali smo Microsoftovu aplikaciju Teams u kojoj već cijelu školsku godinu učitelji i stručna služba imaju svoju virtualnu zbornicu.


U ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine školsko se zvono nije oglasilo i naše su učionice u školi prazne. Pred nama je novi izazov. Kako situaciju u kojoj smo se našli iskoristiti kao trenutak za obrazovanje na najbolji mogući raspoloživi način!

Naši najmlađi učenici 1. – 4. razreda prate televizijski program Škola na trećem Hrvatske radio televizije.
Imaju izvrsne učiteljice i učitelje. U prvom razredu poučava se cjelovito ostvarujući ishode kurikulumskih dokumenata, a ostali razredi prema Nastavnom planu i programu. Sigurna sam da su najponosniji učenici našeg 1. C razreda jer je njihova učiteljica Đurđa Trupinić sada učiteljica svim prvašićima u Hrvatskoj.


Sve naše učiteljice razredne nastave marljivo pripremaju materijale, šalju ih svojim učenicima, komuniciraju s roditeljima, istražuju nove digitalne alate i platforme koje im mogu pomoći da olakšaju djeci situaciju u kojoj su se našli. Web stranice, alati za videokonferencije… sve nam je izazov.
Učitelji predmetne nastave imaju svoje virtualne učionice (timove) u aplikaciji Teams. Veliko je uzbuđenje (a i trema) nas učitelja bilo u ponedjeljak kada smo se trebali sa svojim učenicima povezati u virtualnoj učionici izravnim pozivom. Krenula je nastava na daljinu! Predmetni nastavnici učenicima pripremaju i šalju materijale (prezentacije, listiće, kvizove, poveznice na videolekcije), istražuju, usavršavaju se, međusobno surađuju, dijele dobre ideje i iskustva. Ponovno jedinstveni! Ponosna je naša ravnateljica na svoje djelatnike. A mi učitelji na sve svoje kolege diljem cijele Hrvatske!


Svjesni smo, poteškoće postoje. Zbog preopterećenosti sustava učenici teško dolaze do pripremljenih materijale. Zabrinuti su. Zabrinuti su i roditelji. Hoćemo li uspjeti na ovaj način realizirati nastavu?
Hoćemo! Dobra volja, dobra međusobna komunikacija, prilagodba učitelja tehničkim mogućnostima učenika, podrška roditelja, sigurni smo, iznjedrit će dobre rezultate. Aktivirali smo sve društvene mreže i platforme za komunikaciju s djecom i roditeljima kako bi nastavni materijali došli do njih na što brži način. Pokušat ćemo ih povremeno i čuti, razmijeniti s njima živu riječ, čuti njihova pitanja, njihove strepnje i strahove.
Radni dan učitelja (a sigurni smo i naših učenika) ovih dana traje dulje nego uobičajeno. No biti učitelj nije posao. To je poziv, a ovo je naš doprinos kvalitetnijem životu naših najmlađih. Oni nam i ovih dana vraćaju radost i osmijeh svojim idejama i kreativnošću. Dijelim s vama nekoliko stihova koje su u duhu našeg slavonskog bećarca napisali moji osmaši (nasmijali me i rasplakali):

„Školo moja prazna ti si sada,
Dođe mi da zaplačem od jada.

Aoj, školo, kako ću bez tebe,
Od korone moram čuvat sebe.

Učenicima treba sada znanje,
A nastave sve manje i manje.

Bio je štrajk, a sada je korona,
Tko zna kad ću opet čuti školska zvona.

Nastava na internetu kreće,
Zbog korone baš nemamo sreće.

Nema škole, a nema ni brige,
Kompjuteri zamijenili knjige.

Zapamtit ću ove školske sate,
Gradiva se na ekranu prate.

Pa i ovi:
Oj, korono, dosadna ti si,
Tata stalno kod kuće visi.

Moja mala sad kod kuće sjedi,
Zbog korone u mobitel gledi.“

Budimo i dalje vedri, kreativni, motivirani, a posebno ZDRAVI!

Tekst i fotografije: Natalija Golovrški (i privatni albumi roditelja)

Related Post