NASTAVNO PUTOVANJE POLAZNIKA ZAPOVJEDNO-STOŽERNE ŠKOLE “BLAGO ZADRO”

698 0

OKUČANI / DRGALIĆ / GORICE , 16. listopad 2015. – U sklopu nastavnog putovanja u Vukovar, polaznici 24. naraštaja Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” posjetili su jučer Okučane, Dragalić i Gorice

gdje im je održano predavanje na temu: Zapadno slavonsko ratište s težištem na VRO “Bljesak”. U Okučanima su ih dočekali načelnik Aca Vidaković i tajnik općinskog vijeća Milorad Oršulić -Mican te izrazili riječi dobrodošlice. Polaznici zapovjedno stožerne škole su kod spomen obilježja poginulim braniteljima u dvorištu Doma Hrvatskih branitelja zapalili svijeću i poklonili se svima koji su svoje živote utkali u temelje Hrvatske države, a nakon toga su posjetili spomen sobu VRO “Bljesak” i pogledali dokumentarni film o ovoj operaciji. Načelnik Vidaković je u znak sjećanja na ovo nastavno putovanje voditelju ovog terenskog nastavnog putovanja brigadiru Nevenu Klariću uručio monografiju “20 godina općine Okučani”, a brigadir Klarić je načelniku uručio Zahvalnicu za suradnju i gostoprimstvo.

 

U Dragaliću i Goricama su polaznike zapovjedno-stožerne škole dočekali zamjenik načelnika općine Draglić Igor Šupica i predsjednik općinskog vijeća Zlatko Bunjevac. Nakon uručenja zahvalnice i prigodnih riječi brigadir Klarić koji je inače načelnik katedre operativnog umijeća u Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski je održao terensko predavanje o VRO “Bljesak”.

 

U Zapovjedno stožernoj školi “Blago Zadro” provode se dva programa izobrazbe: Inter granska zapovjedno stožerna izobrazba koja traje 10 mjeseci, odnosno 1201 nastavni sat te Vojno strukovna izobrazba časnika u funkcionalnim područjima, traje četiri mjeseca, odnosno 450 nastavnih sati.

 

Težište u izobrazbi kadra ove škole usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji, te NATO-u, EU-ji i u UN-u vođenih operacija.

Izobrazbu pohađaju kako je rekao brigadir Klarić i časnici iz prijateljskih zemalja poput BiH, Makedonije, Crne Gore i Albanije a prije nekoliko godina bilo je i časnika iz Mađarske , Francuske i drugih prijateljskih zemalja.

 

Autor Mato Višić

Fotografije Milorad Oršulić- Mican

Related Post

NOVI BROJ „SUZE DOLINSKE“

Autor - 23/12/2015 0
OKUČANI, 23. prosinac 2015. – Ne posustaje uredništvo Suze dolinske, jedinstvene publikacije koja godinama kao tiskovina i web stranica nastaje…